Spädbarn i otäck fallolycka – nekades ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Therese föll med sin fem veckor gamla bebis i trappan, och skadades illa. Men SOS Alarm nekade ambulans – och vill dessutom inte lämna ut ljudfilen från larmsamtalet till Inspektionen för vård och omsorg. Nu hotar IVO med vite om de inte får tillgång till larmsamtalet.

Det var i början av april som Therese ramlade med sin fem veckor gamla dotter i trappan hemma i Valla, utanför Katrineholm.

– Mina ben vek sig och vi for ned för hela trappan. Jag rullade över hennes kropp. Hon hade hamnat med ansiktet mot golvet. Allt var helt tyst, berättar Therese.

I panik ringde hon 112 och berättade vad som har hänt.

– Hon sa bara att hon inte hörde vad jag sa. Jag gav telefonen till min man som också försökte förklara att vi behövde en ambulans. Svaret vi fick var att spädbarn är mjuka och att de förmodligen bara var skrapsår.

Brutna revben och skallfraktur

Therese och hennes man satte sig i bilen för att åka till Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. På vägen in tappade dottern medvetandet gång på gång, berättar Therese.

– Vi försökte skaka liv i henne.

Väl inne på Kullbergska blev de skickade med ambulans till Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

– De röntgade hennes lilla kropp och det visade sig att hon hade åtta brutna revben och en skallfraktur. Hade revbenen hamnat lite fel hade de kunnat förstöra vitala organ.

– Sådant här får inte hända. Jag var så himla rädd. Vi behövde hjälp, fortsätter hon.

IVO hotar med vite

Therese anmälde händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som nu har gått vidare med ärendet. Trots att IVO har begärt ut larmsamtalet vägrar SOS Alarm att lämna ut det, och har heller inte för avsikt att göra det.

Nu har IVO beslutat att om inte begärda handlingar lämnas in inom föreskriven tid, ska SOS Alarm betala vite om 50 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.