Stefan Lindve är en av de svenskar som blivit uppringd från numret i Somalia och själv ringde upp numret. Foto: Privat/TT

Stefan orolig för extrakostnad efter samtal från Somalia

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Lindve från Eskilstuna är en av många svenskar som blivit uppringd från ett okänt nummer från Somalia. Har ringde tillbaka och är nu orolig för att åka på en rejäl extrakostnad på nästa telefonfaktura.

Som SVT Nyheter tidigare rapporterat har många svenskar de senaste dagarna fått samtal från olika nummer i Somalia, utan att de själva har någon anknytning till landet.

Polisen misstänker bedrägeri och varnar för att ringa tillbaka om man har ett missat samtal från ett +252-nummer.

– Jag har både svarat och ringt upp, säger Stefan Lindve, 19 år från Eskilstuna, som går sista året på gymnasiet, för SVT Nyheter.

– När jag svarade så lades det på, så jag ringde upp direkt. Det var en text som rabblades upp på engelska av en manlig röst. Det lät som att någon läste en berättelse från ett papper, berättar Stefan Lindve.

Orolig för extrakostnad

Efter att ha lyssnat en liten stund lade han på. Nu är han lite orolig för att han ska åka på en extrakostnad på nästa telefonfaktura, men han hoppas att han klarar sig undan.

– Om det bara handlar om någon hundralapp känner jag att det var mitt misstag att ringa upp. Men är det högra summor så kommer jag nog försöka göra något åt det. Då får jag nog kontakta Telia, min operatör, och se vilka alternativ som finns.

Varför ringde du upp?

– Jag ringde upp för att kolla vem det var som hade ringt. Och nej, jag kände inte igen landsnumret.

LÄS MER: Kan röra sig om bedrägeriförsök

Och Stefan Lindve är alltså långt ifrån ensam om att ha blivit uppringd från ett misstänkt bluffnummer som börjar på +252.

Telia: Kunden ytterst ansvarig

– Ett antal kunder har ringt oss om detta och flera har varit oroliga. Det är utspritt i hela landet. Men vi vet tyvärr i dagsläget inte hur många som har drabbats, säger Macus Haglund, pressansvarig på Telia.

Vad gör ni på Telia?

– Vi kan spärra de nummer som vi känner till. Däremot är det väldigt lätt att öppna nya nummer.

Vad kostar det om man ringer upp?

– Det kan jag inte säga än. Men vid tidigare liknande tillfällen har det kostat upp till 80 kronor per minut.

Finns det någon övre gräns för vad det kan kosta?

Man kan ha en kostnadsspärr på sitt abonnemang och för samtal inom Sverige kan man spärra för betalsamtal. Men det gäller inte för utlandssamtal.

Vad händer om era kunder åker på en extraavgift och sedan klagar och inte vill betala?

– Det yttersta ansvaret för vilka samtal man ringer har kunden, men vi får ta det i en enskild dialog.

Även operatören Tele2 har haft minst en kund som blivit uppringd av ett +252-nummer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.