Har du blivit kontaktad av numret på bilden? Det kan röra sig om bedrägeriförsök, enligt polisen.

Bluffsamtal från Somalia

Publicerad

Under de senaste dagarna har ett flertal personer i Sverige fått okända telefonsamtal från Somalia, utan att ha någon anknytning till landet.
Det kan röra sig om bedrägeriförsök, enligt polisen.

Obs! Artikeln skrevs 27 maj 2017.

I bland annat Västernorrland har mobilanvändare drabbats av missade samtal från Somalia. Många i Sundsvall rapporterar om missade samtal från Somalia under fredagen och detta trots att de inte har någon koppling till landet eller någon annan anledning till att bli kontaktade av personer i Somalia.

– Jag fick ett sånt där samtal igår men jag svarar inte på den där typen av samtal, berättar Per-Erik Christensen i Sundsvall.

Höga kostnader

Även från andra delar av landet hör människor av sig till SVT och berättar om liknande samtal. Enligt Telia rör det sig troligen om bluffsamtal där man hoppas att den som får samtalet ska ringa upp numret. Ringer man tillbaka kan det resultera i höga kostnader.

– Man ska absolut inte ringa upp, säger Marcus Haglund, pressansvarig på Telia och berättar att det som kan hända om man ringer numret är att en röst läser en lång text som aldrig tycks ta slut, vilket kan bli dyrt.

– Att svara kostar oftast inget men det kan lätt kosta mycket pengar att ringa upp och tillsammans med polisen varnar vi för de här samtalen, förklarar han.

Telia spärrar

Telia spärrar de telefonnummer man får kännedom om men Marcus Haglund konstaterar samtidigt att det är svårt att få tag i de människor som ligger bakom. Även om folk i Västernorrland drabbats under fredagen tror han inte att det hela är geografiskt begränsat.

– Omfattningen verkar vara ganska stor, säger Marcus Haglund.

Disa Persson i Hässleholm fick ett samtal klockan tre på natten.

– Man blir rädd att det hänt något så jag ringde upp men som tur var kom jag inte fram, berättar hon.

Telefonnumren har riktnummer +252 och på sociala medier uppmanas folk till att inte ringa tillbaka till dem, skriver tidningarna Norran och Metro. På hitta.se har flera rapporterat om hur de har fått samtalen mitt i natten.

Den som ringer tillbaka riskerar att bli kopplad till en telefonsvarare och får lyssna på musik i väntan på att ”kopplas fram”. Och under tiden blir kostnaden för samtalet allt högre.

Samtal från utländskt nummer

Visa

Om du blir uppringd av ett utländskt nummer ska du inte svara om du inte förväntar dig ett samtal. Om du har ett missat samtal som inleds med ett utlandsnummer bör du inte heller ringa upp. Samtalet är troligen ett bedrägeri och du riskerar att bli av med stora summor pengar.

Källa: Polisen.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer