Stora skillnader i kostnader per barn i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Vingåkers kommun lägger mindre pengar per barn i förskolan än alla andra kommuner i länet. Man har också den näst lägsta personaltätheten, och den tredje högsta barngruppsstorleken.

– Vi har både stora barngrupper och en brist på förskollärare. Det kanske hänger ihop med låga löner, och då blir ju ockå kostnaden lägre, säger Madeleine Hedenbergh, som är skyddsombud på lärarförbundet i Vingåker.

Vingåker har också en av de lägsta andelen högskoleutbildade pedagoger i länet. Bara Strängnäs och Gnesta har en lägre andel. Det enligt Skolverkets kommunblad för 2014.

Förskolegrupperna i Sörmland

– Vi har närkommuner som aktivt rekryterar våra förskollärare till sig, och om de har högre löner så är det svårare för oss att rekrytera tillbaka, säger Madeleine Hedenbergh.

”Vi driver effektiv verksamhet”

Anneli Bengtsson (s) är kommunstyrelseordförande i Vingåker. Hon menar att man inte kan dra slutsatser om förskolans kvalitet utifrån Skolverkets statistik.

Vingåker har låg personaltäthet, och stora barngrupper. Kan inte det vara en indikator på kvaliteten?

– Det behöver det inte vara. Det kan vara en indikator på att vi driver en kvalitativ verksamhet och att vi är väldigt effektiva. Att vi använder vår personal och våra lokaler bra, säger hon.

Samtidigt medger hon att storleken på barngrupperna lämnar en del att önska.

– Barngrupperna kan vi behöva göra något åt, och det är ett löfte som man tagit på riks. Det är något vi tittar på, och planerar att bygga två nya avdelningar, säger Anneli Bengtsson.

Något konkret mål eller siffra på hur stora barngrupper man vill ha finns dock inte.

Lägger näst mest – får inte minst barngrupper

I Nyköping spenderar man näst mest pengar per barn i förskolan. Trots detta hamnar man på en fjärdeplats i länet vad gäller andelen pedagoger med högskoleutbildning, och en femteplats när det kommer till barngrupperna. Bara när det kommer till pedagogtäthet så hamnar man i topp. Ett resultat som kommer sig av ineffektivitet i organisationen, menar barn- och ungdomsnämndens ordförande Kent Pettersson (s).

– Det var vad den externa utredaren visade i höstas. Men det ses över nu, säger Kent Pettersson.

I december tillsatte man en ny divisionschef som ska ta tag i problemet.

– Jag har hört henne säga att det är för många chefer inom förskolan. Det är ett konkret exempel: att minska antalet chefer, säger Kent Pettersson.

Så mycket kostar ett förskolebarn

Kostnad per inskrivet barn i förskolan.

Gnesta: 143 000 kr

Nyköping: 141 200 kr

Eskilstuna: 135 100 kr

Riksgenomsnitt: 133 900 kr

Trosa: 130 000 kr

Oxelösund: 129 200 kr

Flen: 127 500 kr

Strängnäs: 127 900 kr

Katrineholm: 115 900 kr

Vingåker: 108 900 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolegrupperna i Sörmland

Mer i ämnet