De gick miste om förskolemiljoner

Uppdaterad
Publicerad

För att minska barngrupperna i förskolan hade länets kommuner i höstas möjlighet att söka statliga pengar. Men två kommuner i Sörmland sökte inte pengarna.

I förra veckan tittade SVT Nyheter Sörmland i flera inslag närmare på förskolegruppernas storlek runt om i länet. En av kommunerna som stack ut var Nyköping där man ligger över den rekommenderade gränsen, man säger sig prioritera personaltäthet framför små barngrupper, eftersom det aktuella statsbidraget bara delats ut till kommuner som vill minska grupperna.

– Vi kollade verkligen om det fanns möjlighet att göra någonting för att få del av det här statsbidraget men det gick inte, säger Kent Petterson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Nyköping.

Förskolegrupperna i Sörmland

Brist på lokaler

Anledningen stavas lokaler. För att minska grupperna hade man i Nyköping behövt sprida ut barnen på fler avdelningar men den möjligheten fanns inte. Också Oxelösund gick miste om de statliga miljonerna.

– Vi hade redan gjort personalförstärkningar och mer kunde vi inte göra eftersom det inte fanns budgeterat, säger Britta Bergström (S), ordförande i utbildningsnämnden i Oxelösund.

– I och med att det här statsbidraget är riktat så kan pengarna inte sökas retroaktivt, fortsätter Britta Bergström.

Den kommun i Sörmland som fick mest pengar var Strängnäs – drygt sex miljoner kronor. Här fanns det, i motsats till Nyköping, lokaler nog att sprida ut barnen och därmed minska barngrupperna.

– Det har varit ett stor arbete som har lagts ned från utbildningskontorets tjänstemän och vi blev framgångsrika, säger Patric Johansson (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolegrupperna i Sörmland

Mer i ämnet