Britta Bergström (s) är ordförande i Utbildningsnämnden i Oxelösund. Foto: Oxelösunds kommun / SVT. Montage: SVT

Störst barngrupper i Oxelösund

Uppdaterad
Publicerad

Oxelösund är den kommun som enligt Skolverket har de genomsnittligt största grupperna i Sörmland. Och där har politiken satt ett mål för barngruppstorleken som ligger över riksgenomsnittet.

Fram till 2013 rekommenderade Skolverket att en barngrupp i förskolan inte skulle bestå av mer än 15 barn. Men det rådet övergavs, då det ändå sällan följdes. I dag ligger riksgenomsnittet på 16,9 barn per grupp. Och i Oxelösund är grupperna ännu större: 18,9 barn i snitt, vilket är mest i hela Sörmland. Det enligt Skolverkets senaste siffror från 2014.

I Oxelösund har man från politiskt håll beslutat att ha i snitt 18 barn och tre personal per avdelning. Ett mål som alltså ligger drygt ett barn över riksgenomsnittet.

Förskolegrupperna i Sörmland

Kommenterar mål över snitt

Britta Bergström (s) är ordförande i Utbildningsnämnden i Oxelösund.

Varför har ni valt att sätta ett mål som ligger över snittet?

Det handlar väl om lokaler, det handlar om personal. Vi tittar framför allt på pedagoger och vuxna, säger hon.

Vi har besökt en förskola med 21 barn i en grupp. Hur ser du på det?

Det tycker jag inte är ett dugg konstigt. Det vi tittar på är antal barn i snitt. För barn som är 1-3 år brukar vi ha 14 barn per avdelning, med tre pedagoger. För barn 4-5 år så ligger väl snittet runt 20-21.

”Ingen konstig siffra”

Och det är en bra siffra?

– Det är ingen konstig siffra. Man kan ha större grupper bland äldre barn, och det är något som förskolorna själva tittar på och fördelar.

Gör ni något för att få ner gruppstorleken?

– Nej. Vi skapar ekonomiska förutsättningar för att ha 18 barn per avdelning i snitt. Sen är det förskolecheferna som bestämmer hur många barn och pedagoger det ska vara i varje grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolegrupperna i Sörmland

Mer i ämnet