Svårt besluta att bomma igen småskolor

Uppdaterad
Publicerad

För Sörmlands lokalpolitiker tycks beslut om nedläggning av småskolor på landet bli allt svårare att fatta.

Protesterna var omfattande när landsbygdsskolorna i Strängnäs var under utredning för att eventuellt stängas igen. Föräldrar och barn tågade genom Strängnäs i en protestmarsch – allt för att få politikerna i barn- och utbildningsnämnden att behålla skolorna. Och politikerna gick till sist på den linjen.

Sparkrav i fler kommuner

I Nyköping finns åtta landsbygdsskolor, vilket är flest i länet. Ekonomin är mycket ansträngd och förra året gjorde barn- och utbildningsnämnden ett underskott på 60 miljoner kronor mot budget.

Sörmlands landsbygdsskolor

Tjänstemännen pekar på att det framför allt är de små skolorna som kostar alltför mycket pengar.

– Men från politiskt håll har vi velat värna landsbygdsskolorna eftersom de betyder mycket för bygden, säger Kent Pettersson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Vågar man som politiker stänga en landsortsskola?

– Nej, egentligen vågar man nog inte det, säger Kent Pettersson.

– Men om jag visste att vi fick tydligt bättre studieresultat bland en majoritet av eleverna om vi flyttade dem från en liten till en större skola, så skulle jag det. Men i det läget är jag inte i dag.

Vill satsa på landsbygdsskolorna

Även i Eskilstuna har tjänstemännen inom barn- och utbildningsförvaltningen pekat på att det finns sparmån på landsbygdsskolorna. Men majoriteten med M, C och S planerar i stället att göra tvärtom.

– Vi vill höja landsbygdsstödet till landsbygdsskolorna. De är otroligt viktiga i utvecklingen av vår kommun, säger Jari Puustinen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Följ vår fortsätta kartläggning av situationen för länets landsbygdsskolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmlands landsbygdsskolor

Mer i ämnet