Foto: SVT

Trots läkarnas dom – nu kan Alek gå

Uppdaterad
Publicerad

Läkarna sade att Alek aldrig skulle kunna gå, sitta eller prata. Men hans föräldrar vägrade lyssna på den dystra prognosen. Efter hård träning och en operation i USA har Alek nått sin högsta dröm – att kunna spela fotboll.

Tioårige Alek Poulten har täckt sina kryckor med bilder av fotbollsspelare från Champions league.

– Det är roligare än sjukhusgrått, säger han.

Alek på egna ben

Det var strax före Aleks ettårsdag som hans föräldrar Anna och Philip Poulten fick det tunga beskedet att Alek hade en cp-skada. Läkarna förutspådde att han aldrig skulle kunna sitta själv, gå eller prata. Att han skulle dregla konstant och hamna i ett vegetativt tillstånd. Men Aleks mamma Anna tyckte att det var svårt att tro på prognosen.

– Han var väldigt social, glad och framåt och det var svårt att tänka sig att det skulle vara så som läkarna sade. Vi vägrade att ta till oss de orden och tänkte att ”det här måste vi fixa på något sätt”.

Med hård träning lyckades familjen uppnå resultat som ingen hade kunnat drömma om. Men ju mer Alek växte ju svårare blev det att nå resultat med träningen. Han muskelspänningar behandlades med botoxinjektioner, men spasticiteten var så grav att mängden botox räckte inte till.

Kostade en halv miljon kronor

När familjen fick kännedom om en operation i USA som kunde erbjuda en permanent förändring fick man nytt hopp. Eftersom Sverige inte har något avtal med USA har familjen fått stå för kostnaden på en halv miljon kronor själva. Det blev möjligt genom privata insamlingar i Storbritannien och i Sverige.  

Några som engagerade sig var Aleks klasskompisar i Trosa.

– De anordnade ett isdisco och fick in nästan 57.000 kronor på bara några timmar, berättar han och säger att han vill tacka alla som hjälpt till att göra operationen möjligt.   

Operationen blev lyckad – men smärtsam.

– Det var framför allt den tredje dagen när jag skulle upp ur sängen då gjorde det jättejätteont. Jag tror aldrig jag kommer att glömma den smärtan, berättar Alek.

Rullstolen i garaget

Nu tycker han att det är svårt att komma ihåg hur livet såg ut före operationen. Rullstolen, som han förut tvingades förlita sig på vid längre sträckor, står i garaget. Nu använder han kryckor när han ska gå längre sträckor, och kan gå helt själv kortare sträckor.

– Operationen är en dörr som öppnas för att faktiskt kunna träna så att man får ett bättre liv. Med botox som går ur kroppen får man börja om från början hela tiden. Nu finns det inget som hindrar Alek från att kunna gå och få ett bra och självständigt liv, säger mamma Anna.

För några veckor sedan slog den högsta drömmen in – att kunna sparka fotboll.

– Jag sparkade min första fotboll med både höger och vänster fot. Det kändes helt otroligt. Det trodde jag aldrig att jag skulle kunna göra, säger han.

Klockan 19.30 kan du chatta med Alek hos Lilla Aktuellt.

Ikväll sänds dokumentären Alek – på egna ben i SVT2 kl 22:15.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alek på egna ben

Mer i ämnet