Turistmålen som lockar utländska turister till Flen

Uppdaterad
Publicerad

Nästa kommun ut i vår kartläggning av turismen i länet är Flen. Där lockar bland annat naturen, romanfigurer och sagoslott långväga besökare.

– Vi kom med båt. Jag och min fru har seglat hit från England och nu ligger båten nära Trosa. Vi tycker att detta är den absolut vackraste delen av Sverige, säger Charles Style, från södra England som är en av de utländska turisterna i Flens kommun. 

Engelska turister som anlänt till länet med båt är kanske inte lejonparten av de utländska turisterna i Flen. Kommunen lockar däremot en hel del tyskar som vill uppleva den sörmländska naturen.

Sörmlandsturism

– Det är sjöarna och vattenlivet som du kommer åt över allt. Bor du i Tyskland har du inte tillgång till vatten på samma sätt. Här är det badplatser, rastplatser, kanotleder, ja you name it, säger Mikael Larsson, näringslivschef på Flens kommun.

Något annat som de tyska turisterna är intresserade av är den guidade bussturen i romanfiguren 100-åringens fotspår i Malmköping.

”Fem generationer”

Flens kommun omsätter nånstans mellan 150 och 200 miljoner på turismen om året och förutom handelsorten Malmköping är det ett annat riktigt långlivat turistmål som är det mest besökta – Sagostigen. Upplevelseparken, som ligger strax öster om Hälleforsnäs, öppnades redan 1966 och lockar varje år ungefär 25.000 besökare.

– Naturen har vi ju runt omkring oss, men vi tänker inte på den. Bor man däremot i stan och har varit här en gång så vill man gärna tillbaka. Vi har haft familjer med fem generationer som har kommit, säger Itte Weidman, vd Sagostigen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmlandsturism

Mer i ämnet