Foto: David Hårseth

Två åtalade för sprängningen i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalades på tisdagen för inblandning i sprängningen i Nyköping den 2 mars där två personer dog.

De båda är misstänkta för brottet förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Männen är i 20- och 30-årsåldern och enligt åtalet har de tillsammans och i samråd med andra tillverkat en kraftfull fjärrutlöst sprängladdning. De ska även ha införskaffat tillbehör som bland annat sprängkapslar, sprängmedel och en fjärrutlösare. Vissa av delarna ska inhandlats i en vanlig elektronikbutik i Nyköping.

Explosion i Nyköping

– Det finns bland annat fotografier av när inhandlingen ägt rum, säger chefsåklagare Robert Eriksson.

Enligt åtalet tillverkade de bomben med uppsåt att orsaka en explosion som hade kunnat framkalla fara för flera människors liv och omfattande förstörelse av egendom.

I turerna kring explosionen har flera personer anhållits, bland annat en 27-årig kvinna. Men enligt Robert Eriksson har nu alla förutom de båda åtalade männen avskrivits från misstanke.

Målet är omfattande, och förundersökningen består av drygt 3.000 sidor. Förutom fotografierna från elektronikbutiken åberopas också SMS-konversationer mellan en av de åtalade och en av de avlidna som bevisning.

Utlöstes av misstag

Åklagaren anser att brottet är grovt med hänsyn till vilka följder explosionen hade kunnat få och att tillverkningen skedde i ett tätbebyggt område.

Vid explosionen i lägenheten i stadsdelen Brandkärr omkom två män. Polisens teori är att bomben utlöstes av misstag när de arbetade med sprängladdningen.

Rättegång beräknas påbörjas i slutet av nästa vecka, men åklagaren vill idag inte spekulera i vilket straff som kan bli aktuell vid dom. De båda åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Nyköping

Mer i ämnet