– Varför är polisen här när det inte händer något, undrar Mohamed Warsame. Foto: SVT

Fröslunda: Polisens ökade närvaro väcker reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Provokation, menar vissa. Ett skydd för de som jobbar där, menar andra. Polisens ökade närvaro i Fröslunda väcker reaktioner.

– Så fort polisen och vakterna kommer blir ungdomarna hypade och vill göra något för att visa upp sig. Polisen överdriver också; det händer inget nu – varför är de här? säger Mohamed Warsame som vi träffar på Fröslunda torg.

Som vi tidigare berättat är Fröslunda i Eskilstuna Sörmlandspolisens mest prioriterade område just nu. Det innebär också en ökad polisiär närvaro.

Fröslunda bakom rubrikerna

Läs mer: Löftet: Fröslunda ska bli som förr

Skyddar sina anställda

Det kan alltså uppfattas som triggande för den lilla grupp som enligt polisen utmärker sig i området menar några. Andra välkomnar dock den ökade polisbevakningen.

– Vi är otroligt måna om vår personal i den kommunala verksamheten. För att vara på den säkra sidan, det behöver inte alltid finnas ett konkret hot, vill vi säkerställa att det finns ett skydd runtom den personal som jobbar i Fröslunda och det är därför det vistas en hel del väktare och poliser här numera, säger Mehmed Hasanbegovic, socialchef i Eskilstuna.

Läs mer: Utredaren: ”Otrygghet och utanförskap hänger ihop”

Glasskross som reaktion

Kommunpolis Thomas Bergqvist menar att det inte är första gången det är oroligt i Frsölunda – eller i andra stadsdelar.

– När jag började som kommunpolis för snart tio år sedan kunde vi uppleva glaskross då med – som reaktion på någon typ av ingripande kanske från polis eller väktare.

Läs mer: ”Det är en våg vi upplever i Fröslunda just nu”.

Om man vetat om problemen länge – varför har man inte gjort något tidigare?

– Jag kan förstå de tankarna. Men det finns ingen allena saliggörande lösning som man hade kunnat ta till för femton år sedan, säger Thomas Bergqvist.

I morgon kan du läsa mer om vad som faktiskt görs i Fröslunda av olika aktörer för att komma till rätta med problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fröslunda bakom rubrikerna

Mer i ämnet