Fler och fler niondeklassare går ut med betyg som inte räcker för att fortsätta till gymnasiet. Foto: Maja Suslin/TT

Var sjätte niondeklassare i länet obehörig till gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Av de elever i Sörmland som gick ut grundskolan läsåret 2014/15 var 17,1 procent, eller var sjätte elev, obehöriga till gymnasieskolan. Det är i nivå med läsåret innan, då 17,4 procent var obehöriga.

Tittar man fyra år tillbaka är det fler niondeklassare i Sörmland som är obehöriga nu, då var siffran 15,6 procent.

Sörmlands siffror är något över snittet i Sverige. I hela landet var det i våras 14,4 procent av niondeklassarna som var obehöriga till gymnasieskolan. Föregående år var andelen 13,1 procent.

Så mår skolan i Sörmland

Stor skillnad mellan skolor

Men betygen skiljer sig åt i Sörmland mellan kommunala skolor och friskolor. I de kommunala skolorna var 20,3 procent av niondeklassarna obehöriga till gymnasiet, medan 5,8 procent av de som i våras gick ur nian på en friskola var obehöriga.

Det är även stor skillnad på betygen när man tittar på olika kommuner i länet. I Vingåker var 40,9 procent av niondeklassarna obehöriga i våras. I Strängnäs var siffran 9,5 procent.

”En allvarlig utveckling”

Samtidigt stiger snittbetygen nationellt och låg i våras på 217,1 poäng, visar Skolverkets statistik. Det är alltså fler elever som får höga betyg samtidigt som fler misslyckas. ”En allvarlig utveckling”, kommenterar Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i ett pressmeddelande.

I hälften av landets skolor sjönk andelen gymnasiebehöriga. I 34 procent av grundskolorna ökade behörigheten och i 16 procent var den oförändrad.

Skolverkets statistik visar också att en ökande andel av invandrade elever som börjar i svensk skola som tonåring inte blir behörig till gymnasiet. I år var andelen som blev behörig 26 procent, jämfört med 28 procent år 2013. Men bland de invandrade elever som började i svensk skola som små har andelen gymnasiebehöriga ökat, från 69 till 72 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så mår skolan i Sörmland

Mer i ämnet