SKL: Vården ska vara oberoende av hyrpersonal om två år

Uppdaterad
Publicerad

Alla landsting och regioner ska nu tillsammans med SKL arbeta för att vara oberoende av hyrpersonal år 2019. Och Monica Johansson (S), landstingsråd i Sörmland, menar att det inte är någon utopi.

– Det är en starkt mål och vi ska jobba stenhårt för att minimera beroendet av hyrpersonal, säger hon.

Det är inom SKL, Sveriges kommuner och landsting, som Sveriges alla landsting och regioner kommit överens om att tillsammans jobba för att inte något ska vara beroende av hyrläkare år 2019. Syftet är, enligt Monica Johansson, framför allt att egen personal ger mer kontinuitet för patienterna, och att egen personal är viktig för att utveckla den egna verksamheten.

På fredagen gick också SKL:s ordförande Lena Micko med flera ut i en debattartikel i Dagens samhälle och berättade om satsningen.

”Skillnad denna gång”

Sörmland liksom andra landsting har under många års tid sagt detta, men istället har utvecklingen gått i motsatt riktning. Vad menar du skulle bli annorlunda denna gång?

– Skillnaden är att alla landsting och regioner är överens nu, alla ställer upp på detta. Sedan ska varje landsting och region göra sin egen handlingsplan om hur det ska gå till, säger Monica Johansson.

Läs mer: Kostnaderna för hyrläkare nästan fördubblad i Sörmland

Enligt Monica Johansson har det blivit så att landsting och regioner konkurrerar med varandra om arbetskraften.

Bjudit över varandra

– Förr har vi kanske bjudit över varandra och då blir det en tävlan. Men nu ska vi jobba mer med arbetsmiljöfrågor istället för att tävla med löner. Det är viktigt med personal som trivs.

Men det blir ju inte fler läkare och sjuksköterskor för att ni slutar bjuda över varandra?

– Nej, och därför behöver vi jobba med det vi kallar verksamhetsnära service.

Avlasta med annan personal

Monica Johansson förklarar att det handlar om att lyfta undan arbetsuppgifter från till exempel läkare och sjuksköterskor som kan utföras av andra, som exempelvis undersköterskor, administratörer eller arbetsterapeuter.

Vad händer om ni inte lyckas med denna målsättning?

– Då kommer vi att ha fortsatta bekymmer med bristande kontinuitet, och kanske skulle vi behöva lägga mer resurser än annars och ha problem med köer.

– Det här är helt avgörande att vi lyckas med nu, säger Monica Johansson.

Ann-Kari Edenius, vd för arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen, menar att bemanningsbranschen vill ungefär samma sak som landstingen.

– De vill kunna planera för sin kompetensförsörjning och ha kontroll över sina kostnader, och bemanningsföretagen kan vara vägen till det. Jag tror att vi kan utveckla de tjänster vi levererar till dem för detta.

Men det verkar ju inte som att de vill ha era tjänster?

– Vi har medarbetare som kan hjälpa till med exempelvis planering, bemanning och att bygga HR-system. Vi skulle kunna bredda samarbetet och hjälpa landstingen att nå sina mål. Det handlar om att utveckla ett samarbete, inte avveckla säger Ann-Kari Edenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.