Foto: Arkivbild/TT

Varg kan ligga bakom fårangrepp

Uppdaterad
Publicerad

Det kan trots allt ha varit varg som angrep och dödade de åtta fåren i en hage utanför Gnesta för några veckor sedan.

Efter att ha undersökt fåren konstaterade länsstyrelsen att det med stor sannolikhet var lodjur som låg bakom angreppet den 17 augusti.

Men nu visar en analys av spillning som hittades dagen efter angreppet att varg befunnit sig bara några kilometer från platsen.

”Väcker frågan”

– Fyndet väcker frågan om det trots allt var varg som orsakade det angreppet. Den besiktning som gjordes visade skador och mönster som är typiska för lodjursangrepp. Det som var ovanligt var att antalet rivna djur var stort, vilket kan tyda på ett vargangrepp, säger Per Folkesson på Länsstyrelsen Sörmland.

DNA-analysen av spillningen visar att det rör sig om en ung varghane född i Värmland.

Två vargar siktade

Under sommaren har observationer av två vargar i sällskap rapporterats vid länsgränsen mellan Sörmland och Stockholm, men ingen observation har hittills kunnat bekräftas.

– Tamdjursägare är välkomna att höra av sig till Länsstyrelsen för att diskutera vilka åtgärder som kan vara lämpliga för att förebygga angrepp i den egna besättningen. Det finns också vissa ekonomiska bidrag att söka för bland annat rovdjursavvisande stängsel, säger Per Folkesson.

Sprids söderut

Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att rapportera in observationer av vargar och andra stora rovdjur till länsstyrelsens rapportsida www.rovobs.se.

Enligt riksdagens rovdjurspolitik ska vargstammen tillåtas att sprida sig söderut på naturlig väg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.