Sörmland kan få vargstam

Uppdaterad
Publicerad

En vargstam i Sörmland kan snart bli verklighet. Det var i februari tidigare i år som de första spåren upptäcktes vid Eskilstuna och sedan dess har man sett två vargar röra sig i Gnestatrakten.

Om vargarna har hittat till varandra kan Sörmland bli ett av de få län i Sverige som har en vargstam.

– Vi vet att det är en hona och en hane. Båda är födda i Värmlands län men i olika revirer. Därifrån har de utvandrat och hamnat hos oss, berättar Per Folkesson, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen i Sörmland.

Kritik mot vargar i Sörmland

Nu hoppas Länsstyrelsen på en snörik vinter för att kunna spåra djuren och se om de har etablerat sig här. Men Svenska Jägareförbundet i Sörmland hoppas att vargarna har vandrat vidare.

– Jägare, markägare, fårägare och de som bor på landet tror inte att samhället klarar av att hantera det här. Man tittar på Värmland och Örebro där man har blivit lovad att få jaga varg under snart en 20-årstid utan att någonting har hänt. Idag har det gått fullständigt i överstyr i de delarna av landet. Värmland är helt täckt av vargrevir, säger Daniel Ligné vid Svenska Jägareförbundet.

– Samtidigt har vi räknat på vad det skulle kosta att bygga stängsel och det handlar om miljardbelopp. Ska vi ha varg i södra Sverige måste staten ta sitt ansvar och skjuta till med ordentligt mycket pengar för att vi ska kunna stängsla in våra djur på ett bra sätt, menar Daniel Ligné.

”Vi styr inte vargen”

Naturvårdsverket har beslutat att det ska finnas 270 vargar i Sverige. Idag finns det runt 400 individer. De flesta går att hitta i Värmlands- och Örebro län men målet är att de ska sprida sig till flera områden. Under hösten ska det utredas hur många vargar Sörmland kan komma att ha.

– Vi har föreslagit att en miniminivå för vårt län kan vara att vi har en ny kull årligen som delas mellan ett grannlän, det vill säga att djuren rör sig mellan länsgränserna. I praktiken styr vi inte vargarna och därför blir det här ett väldigt svårt arbete. Vi måste bygga upp en förvaltning som är klok och som kan utgå från den situationen som råder. Nu försöker vi skissa på vad den nationella politiken kan betyda för Sörmlands del och sedan försöker vi hantera de situationer som uppstår på bästa möjliga sätt med de redskap vi har, säger Per Folkesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.