Yuri Silva säger att många miljöpartister är besvikna på partiledningen. Foto: SVT

Yuri Silva (MP): ”Det som hänt skadar väldigt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Turbulensen inom Miljöpartiet har fått Yuri Silva, ledamot och före detta partiordförande i Eskilstuna, att fundera över sitt engagemang i partiet. – Men vi är mycket bättre än så och vår rörelse är mycket viktigare än personerna.

Yuri Silva vill inte kommentera den senaste kontroversen där Miljöpartiets Magnus Johansson, tidigare kommunalråd i Eskilstuna, försökte utöva påtryckningar på SVT Aktuellts redaktion. Han tycker däremot att Yasri Khans beteende, att vägra skaka hand med kvinnor, är oacceptabelt.

– Det är helt oacceptabelt i ett feministiskt parti som Miljöpartiet. Jag är väldigt kritisk till att det ibland finns stor naivitet och brist på kompetens inom partiet. Vi måste ha bredare kompetens inom partistyrelsen. Är man politiker på hög nivå ska man vara omringadad av kompetenta personer.

MP-krisen

Gustav Fridolin säger att han inte förstod att det var ett problem att partistyrelsekandidaten Yashr Kahn vägrade ta kvinnor i hand. Vad säger du om det?

– Då befinner vi oss i helt olika verkligheter. Vi är många fritidspolitiker som förstod direkt att detta är ett problem. Det är problematiskt att vi har maktpersoner som har sådana beteenden. Jag har många vänner och partikollegor som är sekulära muslimer och de påverkas mycket av det här.

”Rörelsen viktigare än personerna”

Den senaste veckans händelser inom partiet har fått Silva att börja tvivla på sitt engagemang inom partiet.

– Man blir besviken på sitt eget parti och börjar känna av om det här är rätt för mig eller inte. Mitt engagemang sträcker sig över 10 år och det är klart att jag tänker på framtiden. Jag börjar tänka i banor att det här kanske inte är mitt parti längre men samtidigt är vi mycket bättre än så och våra frågor är viktiga. Det är frågorna och rörelsen som är mycket viktigare än personerna.

”Vi är mer förankrade i verkligheten”

Men att lämna partiet är inget Yuri Silva är beredd att göra.

– Jag har stort förtroende för väldigt många av mina kollegor. Men nu måste vi faktiskt rannsaka oss själva, skapa rutiner, bli tydliga på vår kommunikation och åtminstone erkänna när vi gjort fel, för idag konstruerar vi konstiga ursäkter. I dag är det stor skillnad mellan MP på riks- och på lokalnivå. Vi är mer förankrade i det som kallas verkligheten och vi blir förvånade och förbannade när sådant sker på riksnivå.

Hur tycker du att partiledningen har skött frågan om Kaplan och Kahn?

– Det är ingen hemlighet att miljöpartister i hela landet är väldigt besvikna och upprörda. Snart har vi kongress och där kommer vi att föra fram kritik, något vi har gjort från dag ett.

Vad borde de ha gjort annorlunda?

– Till att börja med behöver vi ta det på första allvar, vi behöver erkänna våra misstag och byta ut folk, allt från politiker till tjänstepersoner i regeringskansliet. Och vi måste sluta vara så Stockholmscentrerade. Annars får man skylla sig själv.

Har du förtroende för språkrören?

– Absolut. Jag försöker se på hela deras politiska gärning och de har representerat mig hittills, men det som hänt skadar väldigt mycket. Det är många miljöpartister, både kollegor och väljare som frågar om det inte är dags att fler makthavare från partiet ska kliva åt sidan, vilka det pratas om kan jag dock inte säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet