Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur det gick till när sonen hamnade i kriminalitet och om pappan tror att lagen om att involvera unga i brott kan hjälpa andra i riskzonen. Foto: Simon Lundvall/SVT

14-åriga sonen rekryterades av kriminella: ”Han var ett barn”

Uppdaterad
Publicerad

Sonen hade inte ens hunnit fylla 15 år innan han anslöt sig till kriminella gäng. Trots flera försök att få honom att bryta kontakten var faderns kamp förgäves.

– Hela familjen är förstörd, säger pappan.

En kväll kom polisen hem till familjen med sonen i handbojor. De hade hittat drygt ett gram narkotika och det fick pappan att hamna i chock. Han hade aldrig trott att hans enda son skulle hamna i en sådan situation.

Enligt pappan hade sonen allt han behövde och han hade alltid försökt uppfylla sonens önskningar genom att köpa allt han önskade sig.

– Han var ett barn liksom, jag trodde aldrig det, säger pappan.

Kontaktade myndigheter för hjälp

Pappan berättar att han kontaktade alla möjliga myndigheter för att få hjälp. Han insåg att sonen inte kunde bryta kontakten med de kriminella. Till slut bestämde han sig för att flytta utomlands tillsammans med sin son i hopp om att de skulle få en ny start.

– Där umgicks sonen med andra gäng. Det gjorde att vi åkte tillbaka hem till Sverige, säger han.

Bara några veckor efter att de återvänt till Sverige greps sonen och nyligen dömdes han för inblandning i våldsbrott.

För ett halvår sen infördes den nya lagen som gör det brottsligt att involvera barn i kriminalitet. Hör hur pappan tror att det kan hindra att fler hamnar i samma situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.