Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya lagen kan vara en av lösningarna för att stoppa unga från att bli rekryterade in i gängmiljön. Foto: Vlada Cakic/SVT

Ett halvår med nya lagen om barn och brott – få dömda

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvår har gått sedan lagen som gör det straffbart att involvera personer under 18 år i brott trädde i kraft. Men bara fyra personer har dömts.

– Det är svårt att nå fram med information om att en ny lag existerar. Men den har stor potential, säger Joakim Norenhag, verksamhetsutvecklare på Noa.

Lagen infördes den 1 juli 2023 och syftar till att förhindra att barn rekryteras av kriminella gäng. Den kriminaliserar vuxnas handlingar som innefattar att använda barn i brottsliga aktiviteter.

I videon hör du hur Joakim Norenhag ser på att relativt få dömts enligt den nya lagen och vad han tror att den kan ha för betydelse framöver.

Fyra dömda enligt nya lagen

19-årig man från Stockholm

19-åringen involverade sin 14-åriga bror i brottslig verksamhet genom att skicka honom för att framföra ett hot till en butik i Rågsved i Stockholm. Butiksägaren hade nämligen polisanmält 19-åringen någon vecka tidigare, efter att han betett sig hotfullt i butiken.

19-åringen dömdes i september till villkorlig dom samt dagsböter för skadegörelse, vållande till kroppsskada, involverande av en underårig i brottslighet, ringa narkotikabrott samt olaga hot.

22-årig man från Linköping

Mannen fick sin lillasyster född 2008 att registrera konton åt honom på sociala medier som sedan användes för att sälja droger. Systern ska ha uppmanats förmedla vad som skrivs till 22-åringen och instruerats att skicka meddelanden till köpare av narkotika.

Mannen dömdes i september till tre års fängelse för försök till narkotikabrott, grovt narkotikabrott samt involverande av en underårig i brottslighet.

36-årig kvinna från Lund

Den 36-åriga kvinnan fick sin 13-åriga brorsdotter att rulla ut en dramatenväska, full med bland annat kött, från en matbutik i Lund utan att betala. Köttet var värt ungefär 4 000 kronor och stölden upptäcktes av butikskontrollanter.

Kvinnan dömdes i oktober till skyddstillsyn för involvering av en underårig i brottslighet samt stöld.

41-årig man från Uppsala

Den 41-åriga mannen instruerade en 16-åring från Södertälje, och en annan 18-årig pojke, att tränga sig in i en mans bostad, binda fast honom och hålla honom instängd i flera dagar i syfte att pressa honom på pengar.

41-åringen dömdes i december till fängelse i sex år och åtta månader för rån, människorov, involvering av en underårig i brottslighet och försök till utpressning.

16-åringen dömdes till sluten ungdomsvård i ett år för försök till utpressning, människorov, ringa narkotikabrott samt rån.

Involverande av underårig i brottslighet

  • Det nya brottet kriminaliserar gärningar som involverar en underårig i förberedelserna för, eller utförandet av, ett specifikt brott.
  • Det är straffbart att för brott eller brottslig verksamhet anlita, betala, instruera eller överlämna egendom till någon som är under 18 år, och därigenom, eller på liknande sätt, involvera honom eller henne i brottet eller den brottsliga verksamheten.
  • Straffbestämmelsen omfattar även fall där den underårige involverats i brottslig verksamhet, som inte behöver vara närmare preciserad i fråga om omfattning och detaljer. Att be en underårig att hålla utkik vid ett torg där det förekommer narkotikaförsäljning är ett exempel som omfattas.
  • För straffansvar krävs inte att gärningen innefattat någon form av tvång, vilseledande eller övertalning. Det krävs inte heller att den unge har gjort något olagligt för att straff ska kunna utdömas för den vuxne.
  • Straffskalan för brottet sträcker sig från fängelseminimum till fängelse i högst fyra år. Straffvärdet påverkas av i vilken grad ett beteende medför att unga dras in i brott eller brottslig verksamhet, samt den unges ålder, typ av brott eller brottslig verksamhet och hur pass mycket den unge varit involverad i brottet eller den brottsliga verksamheten.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.