Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Men hur påverkade det nya brottet 22-åringens straff? Hör svaret i klippet. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Involverade lillasystern i knarkhandel – döms för nya brottet

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-åriga Linköpingsbon döms för att ha gömt knark i sin lillebrors garderob och för att ha fått sin lillasyster att registrera konton på sociala medier som sedan användes för att sälja droger. Mannen döms nu av Linköpings tingsrätt för det nya brottet ”involverande av underårig i brottslighet”.

Enligt polisen antas den 22-åriga mannen vara en del av den organiserade brottsligheten i Östergötland – troligen med en roll högre upp i distributionskedjan.

När det gäller det nya brottet ”involverande av underårig i brottslighet” döms mannen för att ha förmått sin syster att göra konton på sociala medier åt honom – han frias dock för knarket i lillebroderns garderob. Tingsrätten motiverar beslutet med att lillebrodern inte ens hade kännedom om att narkotikan förvarades där.

22-åringen döms också för försökt till narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Hans straff blir fängelse i tre år.

– Jag tror att vi kommer se många domar av det här slaget och hoppas att man kommer fortsätta använda den här nya lagstiftningen, säger Eva Nemec Nordh, åklagare.

Infördes i år

Det nya brottet infördes 1 juli tidigare i år och har som syfte att stoppa rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng. Maxstraffet är fyra års fängelse och nu i veckan kom de första domarna.

I tisdags dömdes en rappare i Stockholm för att ha gett sin 14-åriga lillebror i uppdrag att framföra telefonhot. Straffet där blev villkorlig dom och dagsböter. Domen idag vid Linköpings tingsrätt är den andra domen sedan lagen trädde i kraft.

– Jag tror inte den här nya lagen kommer att stoppa rekryteringen hos gängkriminella. Men förhoppningsvis kanske bromsa den. Det finns ett signalvärde i att det här nu faktiskt är brottsligt, säger Eva Nemec Nordh.

Advokaten till 22-åringen nöjd.

– Min huvudman samt undertecknad kan konstatera att tingsrätten har delat försvarets uppfattning och vi instämmer i tingsrättens bedömning. Jag kan låta meddela att min huvudman är nöjd med utfallet, skriver Sophia Knutsson som företräder 22-åringen i ett mejl.

Lagen om att involvera underårig i brottslighet:

Enligt den nya lagen som kom i somras är det straffbart att värva minderåriga till brott. Det innebär att ”anlita, betala, instruera, överlämna egendom till eller på annat sätt involvera någon som är under 18 år i brottslig verksamhet”, skriver polisen på sin hemsida.

Det spelar ingen roll för den vuxnes straffansvar om den minderårige involveras i brott mot sin vilja eller inte.

Ett exempel kan vara att be någon under 18 hålla utkik när ett brott begås. Brottsrubriceringen är involverande av en underårig i brottslighet.

Källa: Polisen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.