Simon Matsuyama bevittnade Stureplansmorden. Foto: SVT

Simon bevittnade morden: ”Han sköt non stop”

Uppdaterad
Publicerad

Det var natten till den 4 december 1994 som festen övergick i totalt kaos. Vi har träffat Simon Matsuyama som bevittnade Stureplansmorden och själv fick splitter i benet från automatvapnets kulor.

– Det var panik, först fattade jag inte vad som hände. Det gick väldigt fort, då kändes det som lång tid men han sköt ju non stop, säger Simon Matsuyama.

Det är nu mer än 20 år sedan natten som Simon Matsuyama var ute och festade på Sturecompagniet, en natt som kom att etsa sig fast i folks minnen och bli känd som natten för Stureplansmorden, massakern mitt i Stockholms populäraste klubbkvarter.

Allt började med en diskussion i dörren, Tommy Zethraeus och tre kompisar ville tränga sig före kön trots att det var fullt på klubben.

Återvände med ett laddat automatvapen

Kompisgänget blev så upprört när de nekas i dörren att de hotar vakterna att komma tillbaka och göra slut på dem, ett hot som inte togs på allvar. Men en och en halvtimme senare återvänder de med ett laddat automatvapen.

– Vi stod här någonstans och ser två män komma och den ena hade ett stort skjutvapen med sig, berättar Simon Matsuyama.

Plötsligt börjar mannen skjuta och Simon Matsuyama och hans vänner slänger sig bakom en bil för att ta skydd.

– Sag såg genom fönstret hur han körde liksom, och sen blev det helt tyst, knäpptyst, i flera minuter.

Efter att magasinet tömts, försvann gärningsmännen till fots. Fyra personer dog och 21 skottskadades.

Har kulsplitter kvar i benet

Simon Matsuyama  fick kulsplitter i sitt ben, splitter som sitter kvar än idag. Han minns den natten som ett tumult, men säger att han kom lindrigt undan.

– Jag fick ingen sån där traumatisk upplevelse och jag var ganska klartänkt hela tiden. Vi var ju ute jämt på den tiden och älskade att gå på nattklubbar. Och det gör jag idag också,  och jag har inte blivit avskräckt från att vara i den här miljön, trots det som hände, berättar Simon Matsuyana.

”En surrealistisk stämning”

Erik von Essen jobbade då på Norrmalmspolisen hade precis gått på sitt skift när han skickades till Stureplan. Han beskriver situationen som förvirrad och kaotisk.

–  Det var förvirrat både hos poliser och alla vittnen och folk som var skadade, och kropparna låg kvar och ja, det var en väldigt surrealistisk stämning, säger han.

De kommande dygnen pågick en omfattande polisinsats i jakten på gärningsmännen. Efter att polisen gått ut med bilder på de misstänkta, genomfört en rad husrannsakningar och fått ett avgörande tips kunde gärningsmännen gripas i sin bil vid Nockebybron.

Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse för fyra mord och flera försök till mord, de andra två som var med vid skjutningen dömdes efter två överklaganden till sex års fängelse.

Stureplansmorden blev en start för fler vapen

Idag jobbar Erik von Essen på Stockholmspolisens krogsektion och när han ser tillbaka så förklarar han Stureplansmorden som starten på en tid då vapen var vanligt förekommande i krogmiljön.

– Det blev mer vapen, det blev mer påtagligt att det var mycket vapen i krogmiljön och mer skjutningar under hela 90-talet sen, säger han.

Den stora mängden vapen i omlopp ledde till att Stockholmspolisen senare startade en krogsektion med syftet att skapa en tryggare miljö i Stockholms uteliv.

– Det fick stora effekter på de kriminella, plötsligt slutade de bära vapen i krogmiljön. Och det har varit en tendens som hållit i sig. Och även om vi jobbar mer instensivt med de kriminella så påträffar vi färre vapen, även om det kanske finns fler vapen ute i samhället så har nattklubbsmijön blivit bättre, säger Erik von Essen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.