Nya hot efter självmordsattentatet

Uppdaterad
Publicerad

Nya terrorhot riktas mot Sverige. Terrorgruppen varnar för liknande attentat.

-Det är aldrig bra att nämnas i de här sammanhangen, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Engelskspråkiga tidskriften Inspire hedrar i sitt senaste nummer självmordsbombaren Taimour Abdulwahab. ”Att han levde ett behagligt liv och hade fru och barn hindrade inte Taimour Abdulwahab från att hörsamma kallelsen till jihad (heligt krig)”, skriver tidningen.

Bombdåd i Stockholm 2010

Samtidigt framförs hot om nya dåd: ”Det är på tiden att den svenska regeringen omvärderar sin position gentemot islam och muslimerna innan mujahedin slår till igen”.

Ger direktiv

Att nämnas i Inspire är aldrig bra, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

-Det är en viktig tidning i extremistkretsar, med direkt koppling till al-Qaida på arabiska halvön. Vad som än dyker upp i tidningen är allvarligt.

Inspire publicerade sitt första nummer i somras och har sedan dess kommit med ytterligare tre. Tidskriften ges ut som PDF-fil och sprids via sociala medier, bloggar och andra nätforum.

Praktisk information om hur man konstruerar sprängmedel hemma i mammas kök varvas med övergripande intervjuer med ledande ideologer. Syftet är som titeln antyder att inspirera och målgruppen finns i väst.

-Den ger direktiv och kan därmed ge individer med extremistisk läggning en skjuts på vägen. Ungdomar tycker det här är coolt, det är den ultimata formen av uppror mot det västerländska samhället, säger Magnus Ranstorp.

Tänkbart mål

Materialet är väl paketerat, lättillgängligt och därmed attraherande.

-Man ska inte luras av att tidskriften är glassig. Den är seriös och som marknadsföring genialisk.

Det är inte första gången som Sverige dyker upp i Inspire, tidigare har även Lars Vilks och Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson nämnts. Ett tecken på att Sverige blivit ett mer tänkbart land att rikta in sig på, anser Ranstorp.

Säpo tar uppgifterna i Inspire på allvar. Hotbilden mot Sverige ligger kvar på förhöjd nivå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Stockholm 2010

Mer i ämnet