Iona Ghita hade samlat ihop 3.000 kronor genom att tigga på gatan i Sverige. Men när husvagnen började brinna förlorade hon allt. Foto: SVT

ABC-reportage om romer nominerat till journalistpris

Uppdaterad
Publicerad

Reportagen om EU-migranter i ABC, Rapport och Aktuellt har nominerats till Röda Korsets journalistpris. Reportagen visar romers villkor och utsatthet i Rumänien och i Sverige.

Reportern Anna-Klara Bankel och fotografen Emil Larsson åkte till Rumänien för att träffa romer och ABC har tidigare berättat om Ioana Ghita från Rumänien som åkte till Stockholm i ett desperat försök att tigga pengar för sjukvård.

Fattiga EU-migranter i Sverige har stött på problem när de sökt sjukvård. När hemlösa Simona drabbades av missfall fick hon veta att hon skulle betala 11.000 kronor

EU-migranter i Stockholm

Anna-Klara har också pratat med ansvariga politiker i Rumänien.

Stort intresse

Idag blev det klart vilka som nominerats till Röda Korsets journalistpris 2015. Intresset för priset har i år varit rekordstort med 54 inskickade bidrag. Tolv bidrag varav tre av bidragen är sända i tv, två i radio och sju av reportagen är publicerade i tidningar. Alla bidrag förmedlar och belyser, vart och ett på sitt sätt, människor i utsatta situationer som hamnat utanför den breda nyhetsrapporteringen i Sverige under 2014.

Vinner ett resestipendium

Vinnaren utses 20 april och priset är ett resestipendium på 25.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet