Tomas Eriksson (MP) och Dag Larsson (S) riktar stark kritik mot landstinget och avtalet med Onemed. Foto: Fredrik Hjerling / Anna Molander

MP: ”Antar att Onemed skrattar hela vägen till banken”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen är starkt kritisk till landstingets avtal med Onemed. Miljöpartiet kräver att organisationen för upphandling ses över.

– Den här affären har utvecklat sig till en större och större skandal. Även om avtalet avslutas kommer Onemed att få nästan tre gånger så mycket betalt som de skulle fått från början. Jag antar att de skrattar hela vägen till banken, säger Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i landstinget.

Avtalet ska nu avslutas 2018 istället för 2020. Under de kommande två åren är kostnadstaket 450 miljoner kronor per år.

Strumpskandalen

”Det är ett skambud – en skandal”

Även Socialdemokraterna är kritiska till avtalet som landstinget slutit och tycker att avtalet ska avslutas ännu snabbare.

– Det är en skandal. Vi har ett företag som lovat att tillhandahålla förbrukningshjälpmedel för en halv miljard under fem års tid. Det är ett skambud, helt enkelt, som slagit ut alla andra konkurrenter. Och nu ska de få nästan ytterligare en miljard kronor i två år för att hålla på med det här. Det måste vara rimligt för landstinget att komma ur det här ännu tidigare, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.

”Slösar med skattebetalarnas pengar”

– Det här visar på det stora problem som Stockholms läns landsting har i sin upphandlingsverksamhet. Här slösar vi med skattebetalarnas pengar på ett sätt som inte är acceptablet. Jag förväntar mig att alliansen går till botten med det här och styr upp landstingets möjlighet att göra sådana här upphandlingar för det fungerar inte tillfredsställande idag, säger Tomas Eriksson (MP).

SVT Nyheter har sökt Onemed utan framgång, men företaget menar att det nuvarande avtalet har en lägre kostnad per patient jämfört med tidigare avtal.

I ett pressmeddelande skriver Onemed att ”genom samarbetet med Stockholms läns landsting har kostnaden per patient sjunkit kontinuerligt och betydligt jämfört med när SLL bedrev verksamheten i egen regi.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strumpskandalen

Mer i ämnet