I höstas avled en scenarbetare på Kungliga Operan efter att ha fallit 13 meter. Foto: Pontus Lundahl / TT

Arbetsmiljöverket polisanmäler Operan

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket polisanmäler Kungliga Operan efter en dödsolycka i höstas, då en scenarbetare föll 13 meter när han hängde upp draperier. Det rapporterar P4 Stockholm.

Arbetsmiljöverket har gjort en åtalsanmälan, eftersom misstankar om arbetsmiljöbrott finns.

– En åklagare kommer att fatta ett beslut i utredningsfrågan och vi inväntar nu en återkoppling om det. Våra åtalsanmälningar brukar väga tungt i polisens arbete, säger Lennart Adern, jurist på Arbetsmiljöverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Arbetsmiljöverket hade olyckan inte skett om Operan hade följt arbetsmiljölagstiftningen. Arbetsmiljöverket har inte utrett själva skuldfrågan.

Föll 13 meter

Det var i september som 57-åriga scenteknikern Petter Sundelin avled efter att ha fallit 13 meter från en balkong. Han ska ha sträckts sig över en balkong för att hänga upp draperier, ett arbete som ska göras med tång men som utredning visat ofta utfördes för hand.

Kungliga operan säger att man fortfarande inte sett anmälan och därför inte kan kommentera den i detalj, men vd Fredrik Lindgren säger att operan kommer att vara behjälpliga i arbetet.

– Det har varit en tung tid, vi ska självklart se till att polisen får allt underlag den behöver för att göra sin utredning, säger han till P4.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var fruktansvärt”, säger Johan om dagen när han fick reda på vad som hänt hans bror Petter på Kungliga Operan. Hör honom i videon. Foto: Privat/Pontus Lundahl/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.