Lasermannen, John Ausonius, på Kumlaanstalten 2001. Foto: SVT

Klart: ”Lasermannen” överlämnas till Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

John Ausonius, mer känd som ”Lasermannen”, ska överlämnas till Tyskland. Det beslutar Södertörns tingsrätt. Ausonius är misstänkt för ett mord som begicks där 1992. Därmed kommer Tysklands begäran om en europeisk arresteringsorder att verkställas.

Tyskland har begärt John Ausonius överlämnad som misstänkt i en mordutredning. Det handlar om en kvinna som sköts ihjäl i Frankfurt. En vecka före mordet hade Ausonius varit i bråk med henne efter en påstådd stöld.

När förhandlingen startade vid klockan tio på torsdagsförmiddagen i Södertörns tingsrätt, deltog Ausonius via videolänk tillsammans med sin advokat. På frågan om Ausonius egen inställning till en eventuell överlämning svarar han att han går med på det, med villkoret att han får avtjäna ett eventuellt straff i Sverige. En linje som Södertörns tingsrätt stämmer in i.

– Jag har valt att samtycka eftersom det här påverkar mitt liv i Sverige och jag förstår att det juridiskt är praktiskt omöjligt att neka till ett överlämnande. Jag vill inte förhindra att det drar ut på tiden. Samtidigt så är jag kritisk till hur tyska myndigheter sköter fallet, säger han via videolänken.

Tingsrätten skriver i protokollet att med hänsyn till att han avtjänar ett livstidsstraff i Sverige, så ska han återföras till landet, oavsett om förundersökningen avslutas utan åtal eller om det väcks. Lika så är fallet om Ausonius skulle dömas för det 24-år gamla mordet. Ett löfte som Tyskland också lovat att hålla, enligt protokollet.

Förnekar brott

Ausonius förnekar brott och framhåller att han under mitten av 90-talet har förhörts kring mordet.

Thomas Olsson. Foto: TT

– Det är en flagrant kränkning av de mänskliga rättigheterna och det är svårt att få en rättvis rättegång i Tyskland eftersom de tyska myndigheterna misskött fallet, säger Ausonius advokat Thomas Olsson under dagens förhandling i Södertörns tingsrätt.

Till SVT Nyheter säger Thomas Olsson direkt efter beskedet:

– Ett väldigt långt förhör hölls med Ausonius redan för två år sedan. De omständigheter som han konfronterades med då var inte på något sätt övertygande och kunde absolut inte binda honom vid den här händelsen.

Enligt tingsrätten finns det inte något skäl till att vägra ett överlämnande till Tyskland, trots att deras begäran kommer först 24 år efter det påstådda mordet.  Själva överlämnandet av ”Lasermannen” till Tyskland kommer att ske inom 10 dagar.

Dömd till livstidsstraff

I Sverige avtjänar han sedan 1992 ett livstidsstraff, Svea hovrätt fastställde domen 1995. Han är dömd för ett mord och nio uppmärksammade mordförsök i Stockholm och Uppsala under det tidiga 1990-talet. Samtliga attentat riktade sig mot människor med utländsk bakgrund. John Ausonius fick nyligen avslag på en begäran om att få straffet tidsbegränsat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.