– Det känns tråkigt och svårt att få ihop allting med en liten ekonomi, säger Camilla Johansson.

Tuff jul för många barnfamiljer

Uppdaterad
Publicerad

Julen står inför dörren och med den förväntningar – framförallt hos barnen. Men för de föräldrar som lever på försörjningsstöd ser ekonomin olika ut beronde på vilken kommun de lever i, visar SVT:s undersökning.

Antalet hushåll med försörjningstöd har minskat i Stockholms län. Men flera hjälporganisationer vittnar om att hjälpbehovet fortfarande är stort inför julen.

I år delar Frälsningsarmens Elisabethgården ut närmare en halv miljon kronor i Stockholm till 460 hushåll.

– Vi har inga siffror men vi upplever att det är en ökning för varje år, säger Irene Hellberg på Elisabethgården Frälsningsarmén.

”Det blir en drägligare jul”

Camilla Johansson lever på försörjningsstöd och har åkt från Salem till Frälsningsarmén för att få ett presentkort till att köpa julmat.

– Det blir en drägligare jul, säger hon.

Camilla Johansson berättar att det är extra tufft att leva på försörjningsstöd inför jul.

– Det känns tråkigt och svårt att få ihop allting med en liten ekonomi, säger hon.

Vad betyder Frälsningsarméns stöd för dig.

– En hel del, barnen får roliga julklappar, julmat och jag får glada barn.

Ingen guldkant på tillvaron

Försörjningsstödet till barnfamiljer ska, enligt Socialstyrelsens riksnorm, räcka till det allra nödvändigaste som mat och försäkringar. Det finns ingen möjlighet till någon guldkant i tillvaron, och när familjen lever på försörjningsstöd under en längre tid påverkar det särskilt barnen.

Men trots att Socialstyrelsens riktlinjer har ett barnperspektiv är det stora skillnader mellan hur olika kommunerna tolkar deras riktlinjer inför julen.

Olika riktlinjer i kommunerna

Vi frågade Stockholms läns 26 kommuner om de har några särskilda riktlinjer för barnfamiljer inför jul, och om det händer att barnfamiljer med försörjningsstöd får extra pengar inför julen.

Tio kommuner svarar att det inte finns några riktlinjer och att de inte heller ger ett extra pengastöd i jultider.

Salem, Danderyd och Botkyrka kommun är några av kommunerna som svarar att de inte har några speciella riktlinjer inför jul och barnfamiljer.

– Försörjningsstöd är behovsprövat, så skulle det komma fram att ett barn behöver något extra som en cykel, då kan vi göra en individuell bedömning, säger Greta Lund Jonsson som enhetschef i Botkyrka kommun.

Men om man ansöker om extrapengar med motiveringen att det är jul – skulle man få det?

– Nej, det räcker inte som motivering.

”Inte slöseri när det gäller barn”

Men fyra av länets kommuner svarar att det går att ansöka om ett extra ekonomiskt stöd inför julen.

I Ekerö kommun behöver inte de barnfamiljer som under en längre period levt på försörjningsstöd, söka extrapengar till julfirandet utan de kommer ändå. 

– Vi tänker ur ett barnperspektiv förstås, och att de barn som har föräldrar som lever på försörjningsstöd ändå ska kunna få en god jul, säger Christina Almelund, som är enhetschef på Ekerö kommun.

Barnfamiljer som levt på försörjningsstöd i mer än sex månader får 500 kronor per barn som ska gå till julklappar. Christina Almelund anser inte att det är slöseri med skattemedel, och att det är viktigt för barnen att kunna delta i samtalen med kamraterna efter jul.

– Det är inte slöseri när det gäller barn, det är vår framtid. Jag tror inte någon missunnar de här barnen julklappen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.