Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av kulorna snuddade vid Vasilios där han stod och väntade på bussen i Farsta centrum. Två andra människor dog. Foto: SVT

Vasilios undkom dödsskjutningen i Farsta – nu vittnar han i rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår rättegången mot de unga män som misstänks för dödsskjutningen av två människor i Farsta centrum förra sommaren. För vittnena innebär det oro och smärta. En av dem är Vasilios, som ännu lider av traumat.

15-årige Elias samt en man i medelåldern föll offer för dödsskjutningen i Farsta centrum den 10 juni förra året. Flera personer skadades också när gärningsmannen sköt rakt ut över torget mot dem som var på platsen.

– Vi måste hjälpas åt att vittna så att det blir bättre i framtiden, säger Vasilios, 78 år, som själv var en hårsmån från att dödas av kulorna från automatvapnet som avlossades.

Pojkar greps med skjutvapen utanför tingsrätten

Rättegången pågår i Sollentuna, och samma dag som SVT var på plats för att lyssna på vittnesmål, greps två ungdomar utanför entrén efter att polis fattat misstankar mot dem.

En av pojkarna, båda är under 18 år, bar enligt åklagaren ett skjutvapen och båda har nu häktats misstänkta för grovt vapenbrott. Strax efter gripandet skulle bland andra Vasilios in för att vittna i rättssalen.

Efter sitt vittnesmål har Vasilios fått ett erbjudande om samtalsstöd från Brottsofferjouren.

Se och hör hans berättelse i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.