Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En sommarkväll i juni 2023 avlossades 20-talet skott i närheten av Farsta centrum. En masskjutning som kostar två personer livet, nu inleds rättegången mot fyra unga män som misstänks för dådet. I klippet ovan kan du höra hur polisen har jobbat med utredningen av skjutningen. Foto: Bild från polisens förundersökning.

Rättegången om dödsskjutningen i Farsta inledd – se polisens dramatiska bilder från gripandet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleddes rättegången i det som beskrivits som en vansinnesskjutning i Farsta centrum förra året. En man och en pojke avled och flera skadades. Fyra unga män står åtalade.

Det var en sommarkväll i juni förra året som ett 20-tal skott avlossades i närheten av Farsta centrum, i södra Stockholm. 43-årige Tesfamichal Beraki och 15-årige Elias dog i masskjutningen, och flera personer skadades.

I en gruppchatt i appen Signal kommunicerar en person med den misstänkta, och nu åtalade, 20-åriga skytten – med uppmaningen:

”Bror alla du ser, bara smattra” och ”Ta så många du kan”.

Det är oklart vem eller vilka som var måltavla för skjutningen. Den misstänkta skytten säger i förhör att han bara fått en bild på några personer, men att han inte visste vilka de var.

Greps efter biljakt i Järna

Strax efter skjutningen greps två män i 20-årsåldern vid en trafikplats i Järna efter en intensiv biljakt. De två männen, en från Södertälje och en från Haninge, var tidigare kända av polisen och dömda för bland annat ringa narkotikabrott.

I augusti greps ytterligare två män misstänkta för att vara inblandade i skjutningen.

Förra veckan åtalades de fyra männen. Tre av dem för bland annat två mord, 17 mordförsök, grovt vapenbrott och flera andra brott. Den fjärde åtalades för medhjälp till mord och mordförsök.

Åtalade skytten erkänner: ”Man har hotat mig”

När den 20-åriga misstänkta skytten satt i häktet tog han själv initiativ till nytt förhör med polisen, där han erkänner morden, mordförsöken och vapenbrottet. Men menar att han blev pressad att göra det.

Enligt honom har någon lämnat ammunition i hans brevlåda, som ett hot. Några dagar senare ska han ha blivit kontaktad av okända personer genom Signal. Personerna sa till honom att ”utföra något för dem”.

– Man har hotat mig och sagt att om inte jag gör det så kommer det här och det här hända mig och min familj. Så jag hade inte riktigt något val, säger 20-åringen i förhör.

Rättegången beräknas pågå i 17 dagar.

Se polisens dramatiska bilder från polisens kroppskameror när två av männen, efter en intensiv biljakt, grips i Järna, i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skjutningen i Farsta – det här har hänt Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.