Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Elias mördades i Farsta – närstående tror inte att han var måltavlan

Uppdaterad
Publicerad

15-åriga Elias mördades under lördagens masskjutning i Farsta centrum. Flera personer i pojkens närhet säger till SVT att de inte tror att han var den egentliga måltavlan i skjutningen.

– Elias var själv inte inblandad i kriminalitet. Vi har haft stor koll på honom, säger en kommunal tjänsteman.

Hundratals blommor, ljus och kondoleanser smyckar stenplattorna utanför Farsta centrums tunnelbanestation. Människor i alla åldrar besöker minnesplatsen för att hedra minnet av Elias, 15, som mördades när två misstänkta personer i 20-årsåldern öppnade eld med automatvapen i lördags.  

Även en man i 40-årsåldern dödades och ytterligare två personer skadades i masskjutningen. 

Våldsvågen i Stockholm

– Han skulle på tivoli med sina vänner. Han var på fel plats vid fel tidpunkt, säger en vän till Elias.

Glad och omtänksam

Röster som beskriver Elias är samstämmiga. Familj, vänner och skolpersonal säger alla att han var en glad, omtänksam och begåvad kille.

På sociala medier florerar samtidigt bilder som visar hur Elias poserar med bland annat pengar, något som skapat spekulationer kring huruvida han var inblandad i kriminalitet. 

Familjen säger dock att det inte ligger någon sanning i spekulationerna. Även Elias vänner och kommunala tjänstemän som SVT talat med menar att 15-åringen inte hade någon koppling till kriminalitet.

– Han gillade hiphop och drogs till den subkulturen, men han var en jättesnäll kille. Alltid leende och lätt att ha att göra med. Jag fick alltid en kram när jag träffade honom, säger en kommunanställd.

Kände person i gängmiljön

En närstående person säger att Elias inte umgicks i kriminella miljöer, men att han kan ha känt personer med en sådan koppling. 

– För några veckor sedan fick jag reda på att Elias hade börjat umgås med en kille som har kopplingar till gängmiljöerna. Jag försökte få reda på mer om den här personen men Elias ville inte berätta så mycket. 

Flera uppgiftslämnare säger till SVT att de inte tror att Elias var den egentliga måltavlan i masskjutningen. 

Polisen beskriver att man har en god bild av händelseförloppet men att motivet är “grumligt”. En förundersökning pågår och polisen vill inte ge några ytterligare kommentarer med hänvisning till sekretess. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet