Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet sammanfattas masskjutningen som skakade Farsta på en minut. Foto: SVT

Fyra män åtalas efter dödsskjutningen i Farsta

Uppdaterad
Publicerad

Den 10 juni förra året avlossades ett 20-tal skott i närheten av Farsta centrum i södra Stockholm. Två personer, en 15-årig pojke och en 43-årig man dog, och flera personer skadades. Nu åtalas fyra män i 20-årsåldern för bland annat två mord, 17 mordförsök och flera andra brott.

Klockan var bara 18 på kvällen och det var fullt dagsljus när det som har beskrivits som en vansinnesskjutning bröt loss. En man hoppade ut ur en bil och sköt med automatvapen rakt mot tunnelbanan och flanörer på torget.

– Jag menar att de har agerat med total hänsynslöshet. Med tanke på att skjutningen inträffade en sommareftermiddag på en plats där många människor var i rörelse fanns det en överhängande risk för att fler skulle ha dödats eller skadats, säger Angelica Runesson, senior åklagare och förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Senior åklagare Angelica Runesson menar att skjutningen har kopplingar till våldsvågen och organiserad brottslighet. Foto: Arkiv

Greps efter biljakt

Efter en intensiv biljakt kunde två personer gripas utanför Järna. I den misstänkta flyktbilen hittades vapen. De två unga männen, en från Södertälje och en från Haninge, var båda kända av polisen sedan tidigare.

En av personerna som dog av skotten var 15-årige Elias. Många i hans närhet tror inte att han var den egentliga måltavlan för skotten.

Den 43-årige man, som också sköts ihjäl i dubbelmordet, var fotografen Tesfamichal Beraki. Han hade fotograferat en babyshower under dagen och hamnade mitt i kulregnet.

Två mord och 17 mordförsök

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kallade det hela ett vansinnesdåd och beskrev det som inhemsk terror.

I augusti greps ytterligare två män misstänkta för att vara inblandade i skjutningen.

Tre av männen åtalas nu för bland annat två mord, 17 mordförsök, grovt vapenbrott och flera andra brott. Den fjärde åtalas för medhjälp till mord och mordförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.