Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diakonen Lena Ljungström finns på plats i Farsta Centrum efter dödskjutningen som skakat stadsdelen: ”Känns som vi svikit ungdomarna” Foto: Jessica Gow/TT

Sorg och oro i Farsta dagen efter skjutningen

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen har boende i området samlats i Farsta centrum för att lämna blommor och tända ljus för offren i lördagens skjutning där en 15-årig pojke dog och ytterligare personer tre skadades. Lena Ljungström, diakon Svenska kyrkan, stod på tunnelbaneperrongen när hon hörde skotten.

– Många lade sig på marken och blev rädda förstås, barn blev ledsna. När jag gick ut såg jag hur man försökte rädda livet på två personer, säger Lena Ljungström.

Flera personer i Farsta berättar att de känner sig otrygga efter det inträffade. En del vill inte längre bo kvar, och andra efterfrågar större insatser i skolan.

– Jag har två söner, 8 och 11 år. Igår sa min 11-åring att han inte vill bo kvar i Farsta och frågade om vi kan flytta härifrån, säger en kvinna som SVT pratat med.

Under lördag kväll samlades personal från kyrkan, stadens krisledning, trygghetsvandrare och socialjouren i Centrumkyrkan i Farsta för att bistå de boende i området med stöd. Under helgen håller kyrkan öppen dygnet runt och söndagens gudstjänst har ställts in till förmån för två minnesstunder i förmån för den avlidne 15-åringen.

”Inte längre ovanligt”

Kim Bergman, pastor och församlingsföreståndare Centrumkyrkan i Farsta, berättar att flera ungdomar sökt sig till kyrkan under natten.

– Det som är lite jobbigt är att det inte längre känns ovanligt. Det var någon äldre som sa: ”Jag blir inte ens ledsen, jag är ju så van”. Det tycker jag ger uttryck för hur det är just nu, säger Kim Bergman.

Även fritidsgården Tuben håller öppet under söndagen och trygghetsvärdar finns på plats i centrum, meddelar Gunilla Ekmark, stadsdelsdirektör.

Skolan har kristeam på plats

Grundskolan i Farsta kommer vara öppen som vanligt på måndag morgon, men med extra resurser på plats.

– Vi kommer möta eleverna med de kristeam vi har och som vi kan få fram från andra skolor. Vi kommer ha många kuratorer, psykologer och annan elevhälsopersonal på plats, säger Peter Brager, grundskolechef Farsta-Skarpnäck.

Med två dagar kvar till sommarlovet hade man först planerade aktiviteter utanför skolan. Nu har planen ändrats för att bättre kunna möta barnen och personalens behov.

– Vi vet inte vad det här väcker upp hos enskilda elever eller personal i det här läget, vi vill kunna möta med stöd på skolan utifrån det som behövs, säger Peter Brager.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.