2023 mördades ”Sofias” sambo. Två personer ansågs senare skyldiga till mordet.
– Tiden efteråt var fruktansvärd, säger hon till SVT Nyheter Stockholm.
Brottskadeersättning
När någon döms för ett brott är det vanligt att domstolen bestämmer att personen ska betala skadestånd till brottsoffret, eller offrets anhöriga.
Men om gärningspersonen inte kan betala, eller om brottsoffret eller de anhöriga inte kan få full ersättning från sitt försäkringsbolag kan man i sista hand vända sig till Brottsoffermyndigheten.
Som efterlevande till någon som dödats genom uppsåtligt våldsbrott har man rätt till brottsskadeersättning för sveda och värk för det fysiska och psykiska lidandet, samt särskild anhörigersättning.
”Sofia” ansökte om brottsskadeersättning för sig själv och sina två minderåriga barn. Men fick avslag med motiveringen att sambon genom sin inblandning i kriminell verksamhet har utsatt sig för en ökad risk att skadas.
Kriminalpolitiska överväganden
Magnus Öhrn, chef på brottsskadeenheten vid Brottsoffermyndigheten, menar att enligt brottsskadelagen ska man beakta ifall brottsoffret genom sitt uppträdande själv ökat risken att skadas.
– Om brottsoffret avlider till följd av brottet men har varit gängkriminell eller sysslat med kriminell verksamhet, då spiller det över på de anhöriga, säger Magnus Öhrn.
Varför är det så?
– Det är helt enkelt kriminalpolitiska överväganden, man tycker inte att det är rimligt att skattepengar går till det.
Upprörs av motiveringen
”Sofia” menar att det inte var avslaget i sig som upprörde henne, utan motiveringen till avslaget.
– Barn väljer inte var de vill växa upp eller vem deras föräldrar är eller hur omständigheterna ser ut, säger hon.
– Det här är ytterligare ett bevis på att även myndigheter ser dem som ”barnen till den kriminella”.
Brottsskadeersättning
Brottsskadeersättning kan i vissa fall betalas ut om du är ett brottsoffer eller anhörig till ett brottsoffer.
Du behöver då:
• Polisanmäla brottet.
• Undersöka om det finns möjligheter till ersättning via skadestånd (med hjälp av kronofogden) eller genom någon försäkring, till exempel via försäkringsbolag.
• Brottsoffer kan ansöka om brottsskadeersättning upp till tre år efter att brottet begicks – om det inte inletts någon förundersökning, samt efter att polisutredningen lagts ned eller efter att domen vunnit laga kraft.
• Barn som bevittnat eller utsatts för brott har alltid rätt att ansöka om brottsskadeersättning fram till sin 21-årsdag.
• För att få brottsskadeersättning när gärningspersonen är okänd krävs att det finns någon utredning, till exempel polisens förundersökning, som visar att skadan har uppkommit till följd av brott.
• Både de som bor i Sverige och de som är tillfälliga turister för arbete eller studier kan ha rätt till brottsskadeersättning. Boende i Sverige som utsätts för brott utomlands under tillfälligt arbete eller semester kan också ha rätt till ersättning.
Har gärningspersonen inte kunnat betala skadeståndet som domstolen dömt ut bör du stå kvar med ditt skadeståndskrav hos kronofogden.
Källa: Brottsoffermyndigheten
Ansökningar om brottsskadeersättning
2020 fick Brottsoffermyndigheten in 9 984 ansökningar och jämkade 188
2021 fick Brottsoffermyndigheten in 10 041 ansökningar och jämkade 132
2022 fick Brottsoffermyndigheten in 10 285 ansökningar och jämkade 131
2023 fick Brottsoffermyndigheten in 12 247 ansökningar och jämkade 158
2024 fick Brottsoffermyndigheten in 13 406 ansökningar och jämkade 157.
Källa: Brottsoffermyndigheten