Gängens anhöriga kan inte räkna med att få ersättning efter våldsdåd – vilket flera aktuella fall från våren framtagna av nyhetsbyrån Siren belyser. Foto: Johan Nilsson/TT/Arkivfoto

Nekas ersättning efter våldsbrott – anhöriga kräver förändring

Uppdaterad
Publicerad

Ökad hotbild, vräkning och nekad ersättning. Under våldsvågen drabbas även gängens anhöriga, något som blivit tydligt sedan pappan till en gängkriminell mördats. Nu kräver anhöriga förändring och rätt till ersättning.

Anhöriga till gängkriminella kan inte räkna med ersättning när deras föräldrar eller barn dödas i gängkonflikter, vilket flera aktuella fall från våren framtagna av nyhetsbyrån Siren belyser.

– Det här är förfärligt, säger Eva-Britt Gabrielsen, ordförande för Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade.

Brottsskadeersättning från staten går att få om en dömd gärningsperson inte kan betala skadeståndet – men inte om gärningen kopplas till organiserad brottslighet.

• Barnen till en man som sköts till döds vid en restaurang i Östergötland 2020 och som var medlem i ett kriminellt gäng får nej till brottsskadeersättning. Brottsoffermyndigheten bedömer att mannen genom kopplingen till gänget utsatte sig för en ökad risk att skadas.

• Familjen till en man som sommaren 2020 sköts till döds i Stockholm får nej eftersom mannen enligt polis var en ledarfigur i ett kriminellt nätverk med våldskapital och som låg i konflikt med andra gäng.

• I ett tredje fall från den senaste månaden nekas familjen till en man som sköts till döds i Stockholm 2021 eftersom det enligt Brottsoffermyndigheten rört sig om en uppgörelse i kriminella kretsar.

Praxis efter mord

Det första beslutet av det här slaget fattades i januari i fjol, i en prövning efter mordet på 19-åriga Ndella Jack, som sköts till döds sensommaren 2019. Ndella Jacks man nekades anhörigersättning eftersom mordet orsakats av att han varit inblandad i kriminell verksamhet. Beslutet ansågs befästa Brottsoffermyndighetens praxis.

Anhöriga tar fram förslag

Regeringen ser just nu över hela ersättningssystemet till anhöriga, och Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade driver på för en förändring, och menar att det finns risk att ytterligare en kränkning för de som nekas ersättning. Innan sommaren ska organisationen presentera förslag på nya regelverk. 

– Dömer domstolen ut skadestånd borde rätten till ersättning vara klar, i stället för att Brottsoffermyndigheten gör en egen bedömning, säger organisationens ordförande Eva-Britt Gabrielsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.