Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polismästare Max Åkerwall om utredningsläget efter skjutningen i Farsta: ” Har bra bild av händelsförloppet” Foto: TT samt SVT

Källor till SVT: Beskrivs som vansinnesskjutning

Uppdaterad
Publicerad

En pojke i 15-årsåldern har dött och tre personer skadats i en skottlossning på öppen gata i Farsta på lördagen. Över 20 skott ska ha avlossats i vad som beskrivs som en vansinnesskjutning, enligt källor till SVT.

– Fyra personer har blivit träffade av automateld i närheten av entrén till tunnelbanan, säger polismästare Max Åkerwall.

En 15-årig pojke avled på plats och ytterligare en 15-årig pojke, en kvinna i 60-års åldern samt en man i 45-års åldern vårdas på sjukhus. Den senare bedöms ha allvarliga skador medan kvinnan och pojkens skador inte är livshotande.

Enligt källor till SVT arbetar polisen enligt hypotesen att pojkarna i 15-årsåldern var måltavlorna. De två äldre ska ha varit allmänhet.

Sveriges Radios Ekot har fått en intervju med den skadade kvinnan som träffades i benet av en förlupen kula.

– När jag låste upp cykeln så gick det av omkring fem snabba skott, högljutt. Brutalt. Och mitt i det där så kände jag: Oj, jag är skjuten i knäet. Och jag bara släpper cykel och allting. Nästa tanke är: jag kan inte vara här, jag måste flytta mig till säkerhet, säger hon till Ekot.

Förebygga hämndaktioner

På lördag kväll greps två män i 20-års åldern.

– De två är nu frihetsberövade, anhållna och bedöms gå mot häktning i närtid, säger polismästare Max Åkerwall vid en pressträff på söndagen.

Enligt Polisen har utredarna en tydlig lägesbild kring händelseförloppet. 

– Vi utreder hur de gripnas relation är till de skjutna men vad vi kommit fram till kan vi inte gå ut med, säger presstalesperson Ola Österling.

Justitieministern om skjutningarna

Skjutningen i Farsta är den tredje i Stockholmsområdet inom loppet av ett par dagar. I en kommentar på Facebook beskriver justitieminister Gunnar Strömmer (M) helgens händelser:

”Ett fruktansvärt mörkt dygn med nya brutala skjutningar. Ikväll tänker jag framför allt på brottsoffren och deras anhöriga.” skriver Gunnar Strömmer (M).

Se hela SVT Nyheter sändning om skjutningarna på Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.