Foto: SVT

Bättre planering ska motverka överbeläggningar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet överbeläggningar på sjukhusen i Stockholms län har ökat. Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungerg Schött (M) säger att man ska dra lärdom av det höga tryck som varit under jul- och nyårshelgen.

– Jag är bekymrad över överbeläggningar, för det är klart att vi i alla lägen ska undvika att ha överbeläggningar på våra sjukhus – dels för att det sliter på personalen och dels för att det naturligtvis inte är roligt för patienterna när det blir väldigt trångt och små utrymmen att arbeta på.

Överbeläggningen på länets sjukhus har ökat med nio procent enligt landstingets egen statistik, och flest överbeläggningar har Karolinska universitetssjukhuset och Södertälje sjukhus.

Högt tryck på sjukhusen

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) medger att den sista tiden har varit tuff:

– Vi har ju haft ett bekymmer under jul och nyår där det har varit ett väldigt högt tryck på våra sjukhus. Och det beror på en lång rad olika faktorer: halkolyckor, influensan kom tidigare och medarbetare på våra sjukhus ville vara lediga.

Ska planera bättre

För att komma till rätta med överbeläggningarna har man från landstingets sida tagit fram ett program med åtta punkter, med vilkas hjälp man ska dra lärdom av den situation som uppstod under jul och nyår.

– Det handlar om att titta på vad det var som hände den här helgen. Hur kan man se till att vi på ett tidigt stadium planerar för ledigheter, planerar för vikarier och helt enkelt lär oss att planera bättre så att vi är förberedda på lite större tryck under korta perioder. I år kom allting som en ketchupeffekt på väldigt kort tid, säger Marie Ljungberg Schött (M).

Tror på snabba förbättringar

När kan man se förändringar?

– Direkt, tror jag. På alla våra sjukhus öppnar man nu upp flera vårdplatser, och det är helt enligt plan efter nyårshelgen. Sedan hoppas vi att influensaperioderna är över, säger Marie Ljungberg Schött (M).

Har ni beredskap om det blir så här igen?

– Nu ska vi dra lärdom av det här, och vi ska se över hur vi kan planera inför sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.