Bävern lever farligt i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den en gång utrotningshotade bävern finns nu överallt och den har ökat kraftigt i Stockholm. I söndags visade sig en bäver vid Norr Mälarstrand – men den lever farligt då skadade träd är en säkerhetsrisk för allmänheten.

– Jag har sett rävar, jag har sett igelkottar och massa andra djur. Men bävrar känns väldigt exotiskt att hitta inne i stan, säger Hanna Hagenmalm som promenerar längs Norr Mälarstrand.

De syns inte så ofta men de blir allt vanligare i Stockholm, även i innerstaden. I söndags samlade en bäver stor publik vid Norr Mälarstrand när den gick upp på land och gnagde på ett träd.

Bävrar i staden

– Det är jättekul. Det är bara ett tecken på att Stockholm är den här naturstaden som alla hävdar, säger Peter Frövén.

Men bävrarna i city lever farligt. Bävrarnas gnagande ses som en säkerhetsrisk eftersom avgnagda träd kan falla över människor.

Stadens viltvårds- och skadedjurssamordnare kan inte uttala sig om specifika bävrar, men normalt sett bedriver man skyddsjakt om bävrarna blir för många och skadeverkningarna för stora. Än så länge har dock skadorna på träden vid Norr Mälarstrand varit hanterbara.

– Det är alltid tråkigt när djur blir dödade för vår skull, men om det är en risk för både bävrarna och för oss då måste man göra någonting, säger Hanna Hagenmalm.

– Det är inte trevligt att få ett träd i huvudet. Men de biter nog inte igenom ett träd på en natt, så håller man lite uppsikt borde det gå att hantera, säger Peter Frövén.

Bävern har ökat explosionsartat de senaste åren och i stadskärnan finns i dag omkring fem individer, enligt Stockholms stad. Varför bävern söker sig mot innerstaden vet man inte säkert, men klart är att den saknar naturliga fiender där.

Rättelse

I en tidigare version av den här artikeln skrev vi att det råder nolltolerans mot bävrar i Stockholms innerstad. Det stämmer inte. Däremot finns en nollvision för råttor och vildsvin, uppger Stockholms stads viltvårdare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bävrar i staden

Mer i ämnet