Vid sjön Måsnaren är bävrar ett återkommande problem. Djuren bygger fördämningar som ställer till det för markägare, vägar och broar. Foto: SVT

Svårt att få bukt med gnagarna

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året har man haft problem med bäver på flera håll runt om i Södertälje. Trots att bävrarnas bo rivs och vissa djur skjuts av så ser problemen ut att fortsätta.

Under vinter håller bävern mest till i sina hyddor. Men spåren syns på träden. Vid Måsnaren i närheten av E20 syns tydliga märken från bävrar som gnagt på tallarna. Detta gnagande ställer varje år till med problem för markägarna.

– Vi har haft problem då och då. Dessa problem är återkommande. Vi ser bävrar i bland annat Mölnbo, Järna och andra platser, säger Magnus Aminoff som är viltvårdare i Södertälje.

Bävrar i staden

Röta på grund av fördämningar

I våras sköts fem bävrar i närheten av stugområdet Stadan. Problemen med bävrar fortsatte senare på året. I augusti fällde bäver ett träd över elledningar och 15.000 hushåll blev strömlösa.

– Dels är det skogsnäring och jordbruk som får problem genom röta då det blir för blött. Men även trafikkommunikationer, industriområden och trädgårdar får problem efter fördämningar i åsystem, säger Magnus Aminoff.

Kommunen och markägare har även under hösten rivit bäverdammar men trots att man försöker bromsa deras framfart så ser dom små djuren ut att kunna ställa till med problem även under 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bävrar i staden

Mer i ämnet