Ensamma barn slipper åka med Samtrans

Uppdaterad
Publicerad

Det kritiserade bolaget Samtrans, som kör skoltaxi för barn med speciella behov, förlorar rätten att köra ensamåkande barn.

– En ny upphandling påbörjas redan i morgon. Det handlar om omkring 130 barn som kommer att få åka med någon annan leverantör, säger Christer Edfeldt, som är tillförordnad chef på serviceförvaltningen i Stockholm stad.

Kritiken mot Samtrans har varit hård ända sedan bolaget tog över skoltaxiverksamheten den 1 juli i år. Och nu görs alltså en ny upphandling för ensamåkande barn. Den ska vara färdig senast 1 mars nästa år. Staden hoppas att det blir tidigare än så.

Kritik mot Samtrans

Oro hos familjer

Många föräldrar till barn med diagnoser som autism och adhd har vittnat om skolskjutsar som nästan dagligen varit kraftigt försenade eller som till och med uteblev helt. Barn som inte kan ta hand om sig själva har släppts av mitt i gatan utan ledsagning.

Det här har skapat stor oro hos familjer, där rutiner är A och O. Klagomålen har strömmat in till Stockholms stad, som gjort upphandlingen med Samtrans.

Samtrans kvar tills upphandling är klar

Staden har krävt att Samtrans rättar till de allvarliga brister som funnits, och under hösten har läget förbättrats.

Men idag meddelade staden att den delen av avtalet som handlar om ensamåkande barn lyfts ur, för att upphandlas på nytt. Men fram tills dess att den är klar får barnen fortsätta åka med Samtrans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Samtrans

Mer i ämnet