”Någon form av lösning på gång”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad och Samtrans är i princip överens om ett förslag till lösning på problemen med att skolskjutsen för barn med funktionsnedsättning inte fungerar som den ska.

Efter att ha träffats i måndags och i går eftermiddag är någon form av lösning på gång, enligt Serviceförvaltningen i Stockholms stad. Det finns ett förslag till lösning, men vad det förslaget går ut på vill serviceförvaltningen inte gå in på ännu eftersom deras jurister tittar på det. På måndag ska man träffa Samtrans igen.

Samtidigt fortsätter klagomålen på hur Samtrans sköter skolskjutsarna.

Kritik mot Samtrans

– Jag är riktigt förbannad. Det är fullkomligt ohållbart. De kräver att vi ska mejla reklamationer till olika ställen, men vem orkar göra det både förmiddag och eftermiddag nästan varenda dag. Det tar en massa energi och det är lönlöst, det händer ju ingenting hur många reklamationer vi än skriver, säger Veronica Lundin, vars dotter ska få skolskjuts till och från skolan.

”Ingen verkar vilja ta ansvar”

Veronica Lundin berättar om en ständigt närvarande oro.

– Jag vet inte om mitt barn kommer hem som det ska idag. Man måste hela tiden ha en backup. Och om jag känner så som mamma, hur är det då inte för min dotter? En dag sa hon att ”Mamma, du lär mig att man inte ska följa med okända personer i bilar, men här kommer alltid olika bilar och förare, jag vet inte vad de vill med mig”. Jag tvingar min dotter att ringa mig varje dag när hon är på väg hem från skolan, berättar Veronica Lundin.

Veronica Lundin vill att Stockholms stad ska bryta avtalet med Samtrans.

– När vi hade Taxi 020 var det inte problem en enda dag. Aldrig. Nu fungerar det inte att jobba heltid som förälder, man vet aldrig när barnet hämtas eller lämnas och när man själv kan vara på jobbet, säger Veronica Lundin, och fortsätter:

– Vems ansvar är det att det funkar? Någon måste ta på sig ansvaret men ingen verkar vilja göra det. Och om man låter Samtrans fortsätta så kommer det ta tid att få någon förändring, det går inte på en dag. Vad gör man under tiden? Är de här barnen inte värda någonting?

ABC har sökt Samtrans vd utan att lyckas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Samtrans

Mer i ämnet