Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör trafikborgarrådet utveckla varför det införs fyra bilfria helger på delar av Sveavägen i sommar, och vad man tänkt ska ta bilarnas plats. Foto: SVT

Bilfritt på Sveavägen i sommar

Publicerad

Under fyra helger i sommar tillåts inte biltrafik köra på sträckan mellan Odengatan och Kungstensgatan på Sveavägen.

– Tanken är att gatuområdet istället ska fyllas med folkliv, uteserveringar och roliga aktiviteter, säger Lars Strömgren (MP) som är trafikborgarråd i Stockholms stad.

Den rödgröna majoriteten i stadshuset vill minska bilkörandet i Stockholm med 30 procent för att nå klimat- och miljömål till 2030.

Men att införa bilfritt på Sveavägen kommer inte göra så stor skillnad miljömässigt. Däremot kommer förvaltningen ha möjlighet att utvärdera hur försöket påverkar bland annat trafiken.

– Vi vill utvärdera vilket innehåll av det som kommer finnas på Sveavägen som passar bäst, vi vill utvärdera hur trafiken kommer påverkas och om vi kan utvidga den bilfria sträckan till kommande somrar, säger Lars Strömgren (MP).

Viss fordonstrafik undantas

Blåljusfordon och boende med parkeringstillstånd för rörelsehindrade kommer att kunna släppas förbi avspärrningarna.

En av orsakerna till att just Sveavägen valts ut är att det återkommande varit problem med buskörningar och stök på gatan, enligt trafikborgarrådet som menar att många boende efterfrågat politiska åtgärder för att minska biltrafiken.

De här helgerna blir bilfria:

15-16 juni

17-18 augusti

24-25 augusti

21-22 september

Under de bilfria helgerna är trafiken avstängd från fredag kväll 22:00 till tidig måndag morgon 05:00. Gatan ska vara aktiverad lördag 10:00-22:00 och söndag 10:00-18:00.

Busslinje 57 påverkas av avstängningen. Bussen kommer delvis att få en annan dragning under de bilfria helgerna.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.