Taket på fastigheten brinner Foto: Peter Berni Sthlm AB

Branden i Tensta: oklart när familjer kan flytta tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Eldsvådan i ett flerfamiljshus i Tensta under torsdagen gjorde flera familjer hemlösa när 17 lägenheter fick utrymmas efter branden i trevåningshuset. I de två lägenheterna där det brann, så kommer det att ta mellan sex och åtta månader innan hyresgästerna kan flytta tillbaka.

Under torsdagskvällen ordnade kommunen en uppsamlingsplats i en intilliggande skola där socialtjänsten tillsammans med försäkringsbolagen och fastighetsägen Victoria Park hjälpte de drabbade med att hitta övernattning.

– 14 av lägenheterna fick stå tomma under torsdagsnatten och många av de boende sov hos vänner, säger Per Ekelund fastighetschef på Victoria Park.

17 lägenheter

Den eldhärjade fastigheten består av 17 lägenheter som har mellan två och tre rum och kök.

Redan ikväll kan hyresgästerna i sju lägenheter flytta tillbaka till sina hem.

– Det blev inte stora skador. Räddningstjänsten lät det brinna så det är främst sotskador i lägenheterna, säger Per Ekelund.

Försäkringsbolag hjälper till med boende

Enligt Per Ekelund så kan det dröja ytterligare en tid innan familjerna i de andra lägenheterna kan flytta tillbaka till sina hem.

– I de två lägenheterna där det brann, så kommer det att ta mellan sex och åtta månader innan hyresgästerna kan flytta tillbaka. Vi har just nu inga lediga lägenheter i området men allt eftersom vi får in lägenheter så kan vi erbjuda dem ett boende, under tiden så hjälper deras försäkringsbolag till.

Det är fortfarande oklart vad det var som startade branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.