Ett svartbränt lodjur hittades i skogen norr om Rimbo, nu utreds om det handlar om grovt jaktbrott. Foto: APU

Bränt lodjur hittat i Norrtäljetrakten

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan hittade föreningen APU som förebygger tjuvjakt ett bränt lodjur i ett skogsområde norr om Rimbo. Nu utreder polis och åklagare om det kan vara grovt jaktbrott, ett brott som kan ge fyra års fängelse.

Det var förra veckan som föreningen APU, Anti poaching unit, som arbetar för att förebygga tjuvjakt hittade lodjuret som låg svartbränt i skogen.

– Vi vet att djur försvinner, i synnerhet rovdjur, på grund av tjuvjakten, men vi hittar nästan aldrig några kroppar, men här hade vi fått ett tips. Tipset sade att det gällde också en varg, så vi tror det dessutom finns en död varg där någonstans, säger Conny Andersson, ordförande på APU.

Brott som kan ge fyra års fängelse

APU kontaktade polis, och åklagare har nu inlett en förundersökning om grovt jaktbrott, ett brott som kan ge fyra års fängelse. Conny Andersson säger att tjuvjakt är ett mycket större problem än många tror, och att det är mycket ovanligt att de hittar rester av tjuvskjutna djur.

– I Sverige bland tjuvskyttar pratar man om något som kallas SGT, skjut – gräv – tig, det vill säga man gömmer det man tjuvskjutit och håller sedan tyst om det. Här råder inte tjuvjakt för att ta troféer, utan det handlar om ett utrotningskrig där man vill bli av med vissa djurarter. Det leder också till hot mot människor där man försöker tysta människor, säger Conny Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.