Bristen på sjuksköterskor ökar risken för resistenta bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskorna på Danderyds sjukhus hinner inte med att dela ut medicinen tre gånger per dygn. Nu byts antibiotikan ut och med det ökar risken för resistenta bakterier.

Bristen på sjuksköterskor på Danderydssjukhus gör att risken för antibiotikaresistenta bakterier ökar, det skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att den smalare antibiotikan som minskar risken för resistenta bakterier ska ges tre gånger per dygn.

Men sjuksköterskorna inte hinner med. Nu har man bytt ut antibiotikan till Rocephalin som inte behöver ges ut lika ofta, bara en gång per dygn.

Rocephalin ska användas sparsamt

Men Rocephalin är ett brett preparat som ska användas sparsamt. Annars finns risken att bakterierna utvecklar resistens.

– Det var ett svårt beslut. Bekymret är att det har varit svårt att få sjuksköterskor att arbeta framför allt natt. Nu har man anställt underläkare som är på avdelningen hela natten för att upprätthålla någon sorts säkerhet. Men de kan inte ge medicin. Därför har vi tillfälligt löst problemet så här, tills man kan anställa fler sjuksköterskor, säger överläkare Per Åstrand överläkare på Danderyds sjukhus till DN.

Om några månader hoppas överläkare Per Åstrand att de lyckats anställa fler sjuksköterskor och att man kan återgå till smalare anibiotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.