Vem skyddar mig som invånare? Den frågan ställer sig butiksinnehavaren i Rinkeby, Chaimaa Hakam. Foto: SVT/TT/Christine Olsson

Butiksinnehavare: ”Var var polisen?”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen lös med sin frånvaro under gårdagens upplopp i Rinkeby.

– Vem skyddar mig som invånare? Polisen har svurit ed att skydda mig som privatperson. Det gjorde de inte igår, säger Chaimaa Hakam som hamnade mitt i tumultet.

Chaimaa Hakam är född och uppvuxen i Rinkeby. På måndagskvällen hamnade hon mitt i upploppet i stadsdelen. När en vän till henne ringde och berättade att det brann på torget sprang hon genast ner till sin butik.

– Och det enda jag hör är hur det exploderar däck och glas. Jag ser bilar som brinner.

Upploppet i Rinkeby

Chaimaa är starkt kritisk till att polisen inte fanns på plats och hennes tro på att polisen ska skydda henne vid liknande framtida händelser har satts i gungning.

– Vem skyddar mig som invånare? Polisen har svurit ed att skydda mig som privatperson. Det gjorde de inte i går, säger Chaimaa Hakam.

”Var var polisen?”

Hon menar att polisen valde att åka från torget efter gripandet av en person, trots att frihetsberövandet tydligt skapade en otrygg stämning.

– Butiker plundrades, var var polisen? Folk blev misshandlade mitt på torget, men var var polisen? Jag var här och jag såg bara poliser sitta bekvämt i sina piketbussar. De tyckte att det var för farligt att möta folket på torget. Men jag vill ha skydd. Det är därför det finns polis, säger Chaimaa.

Chaimaa Hakam fick själv rycka in och stoppa en pågående misshandel.

– Jag såg 50 personer i grupp hoppa på en person så jag går in och agerar. Trots riskerna. Personerna försvann men han som misshandlades var helt blodig i ansiktet, säger Chaimaa.

Mannen ska efter misshandeln uppgett att hans kamera blivit bestulen och uppsökt sjukhus för sina skador.

Polisen självkritiska efter måndagen

Under tisdagen höll polisen en pressträff för journalister och SVT Nyheters reporter på plats konfronterade då lokalområdeschefen i Rinkeby Niclas Andersson med påståendet om att de inte skyddade personer som misshandlades på plats.

– Vi hade en situation där vi försökte ta oss tillbaka till området men blev då utsatta för massiv stenkastning och vi drog oss då ur för att inte bli skadade. Sen hade vi en uppsamlingsplats där vi samlade ihop resurser för att säkert kunna ta sig in i området. Det tog en viss tid innan man lyckades med det, säger Niclas Andersso.

Människor som såg det här undrar ju om ni inte är där för att skydda oss?

– Jag kan vara självkritisk efter gårdagen. Ibland tar vi lite för lång tid på oss att samla ihop våra resurser. Resurserna finns inte på plats i utgångsläget så därför måste vi samla ihop dem från andra delar av Stockholm. Där kan vi bli snabbare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet