Foto: TT

Ta del av läsarnas erfarenheter av psykiatrin och antidepressiva

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler i Stockholms län får antidepressiva läkemedel utskrivna – ökningen syns särskilt bland unga under 40 år. Samtidigt söker eller erbjuds bara hälften psykologhjälp. Vilka är dina erfarenheter av psykiatrin och antidepressiva?

Chatta om dina erfarenheter av psykiatrin och antidepressiva

Nu är det dags att avsluta chatten. Tack för alla inlägg idag. Vi tar med era kloka insikter och värdefulla erfarenheter framåt.

Rädd för Psykiatrin • @Maria. Den forskningen jag läst säger att 70% blir hjälpa av KBT. 30% blir inte hjälpta av KBT. Rätta mig om jag har fel.

Sara • Det verkar råda lite begreppsförvirring här avseende vården för psykiska besvär, inte minst i faktarutan nedan där det står "Kontakta din vårdcentral för samtal med läkare och psykiatrin.". Både primärvården och psykiatrin kan erbjuda vård i form av t.ex. medicin och/eller psykologkontakt. Skillnaden är allvarlighetsgraden i symtomen. Både är tyvärr dåliga på att erbjuda kontakt med psykolog. Region Stockholm har sänkt ersättningen för psykologbesök i primärvården så att det är svårt för vårdcentralerna att få det att gå ihop. Vad psykiatrins problem är vet jag inte...

Staffan • Använder sedan en tid tillbaka antidepressiva och upplever att det hjälper mig mot håglöshet, brist på energi, initiativlöshet, koncentrationsförmåga t ex. Har tidigare blivit erbjuden både KBT och vanlig samtalsterapi av vården efter traumatisk händelse för några år sedan, upplevde en ovilja först att skriva ut läkemedel men tror det är ganska individuellt vilken läkare man träffar. Upplever ingen mirakeleffekt av tabletter, mera att de hjälper mig fungera som normalt igen och som jag vill fungera och känna.

Idus • @William Kvist
Jag kan tyvärr inte förklara hur antidepressiva fungerar, men för mig kändes det som att bokstavligt talat 100 kilo försvann från mina axlar. Och jag blev mer skärpt och fokuserad, kunde tänka klart och äntligen sova normalt också. Det kändes som att jag blev mig själv igen. Låter såkert konstigt, men så upplevde jag det. För det kändes som att depressionen hade kidnappat mig. En tyngd lyftes bort, i både kropp och knopp. Jag hoppas dock gå ner i dos snart och slutligen fasa ut dem helt och hållet. Men det ska jag ta med min läkare (som är ledig just nu). Jag har fått en fast läkare på min vårdcentral i södra Stockholm och det är en otroligt viktig faktor i att bli bättre. Kontinuitet.

Tack för att du delar med dig Idus.

En till i flocken • Tack för ni granskar detta och vården överhuvudtaget. Tipsa er att granska kvalitet på vården för män och kvinnor ...och framförallt kvinnor i klimakteriet ålder....

Martin • Att vården inte prioriterar mer på de psykolgiska aspekterna. Majoriteten av gångerna jag varit i kontakt med VC har jag behövt kämpa för att få rätt hjälp. Det inkluderar svårhet att boka tider, träffa en läkare som tar en seriöst och sen hitta en psykolog som passar..Vilket oftast leder till värre hälsa än när jag sökte hjälp

Katarina • Jag fick antidepressiva utskrivet första gången när jag var 22. Jag har haft depressioner till och från sedan dess och inte vetat om tabletterna gjort någon skillnad men inte heller vågat sluta. Jag har inte blivit erbjuden samtalshjälp men har sökt det själv. Tycker det är märkligt att antidepressiva skrivs ut så lätt och att man inte har någon läkarkontakt efter det. Jag är nu 35 och har inte haft ett läkarbesök om hur medicineringen går eller om jag ska trappa ner på många år.

Elisabeth • Jag hade en enorm tur när jag gick "in i väggen" 2017, eftersom det då fanns en mottagning för personal i människovårdande yrken på Ersta Sjukhus. Där kunde jag, i samtal med läkare förstå att jag varit nedstämd och deprimerad i åratal. Jag fick frågan om vad jag trodde skulle hjälpa mig och fick veckan efter kontakt med en underbar terapeut. Jag gick hos henne i 1.5 år och det var min räddning. Tar också en mycket låg dos SSRI, vilket också har varit hjälpsamt, trots att jag egentligen inte är så positiv till läkemedel när livet skaver. Jag är terapeuten och den kloka läkaren evigt tacksam. I dag mår jag bra. Tyvärr är den mottagningen i dag nedlagd.

Skönt att du kunde få hjälp av en bra terapeut - och att du mår bra idag.

Maria • Det enda som erbjuds är medicin och möjligtvis KBT som inte fungerar på många

MÅR DU DÅLIGT? HIT KAN DU SÖKA DIG

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Självmordslinjen Mind

Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället

Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska

Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst

Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdcentralen

Kontakta din vårdcentral för samtal med läkare och psykiatrin.

Skolpersonal

Om du går i skolan kan du vända dig till någon som jobbar där som kan stötta dig, eller hjälpa dig att kontakta vården.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd

Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

BUP Akuten

Finns tillgängliga dygnet runt, men med lägre bemanning på helger, för barn- och ungdomar upp till 18 år som befinner sig i ett akut psykiatriskt tillstånd. Ring 018-611 25 42.

Tjejzonen

Ätstörningschatt, öppet varje dag mellan 20:00-22:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.