Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför får fler antidepressiva utskrivet medan bara hälften får psykologhjälp och vad leder det till? Hör läkaren Sandra af Winklerfelt Hammarberg förklara. Foto: Sofia Tervonen/SVT

Antidepressiva skrivs ut till fler – men bara hälften får psykologhjälp

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler i Stockholms län får antidepressiva läkemedel utskrivna och utskrivningen ökar särskilt bland unga under 40 år. Samtidigt är det bara hälften som söker eller erbjuds psykologhjälp på vårdcentraler, visar SVT Nyheter Stockholms granskning.

– Det är billigare för sjukvården att skriva ut recept och det finns en annan tillgång till det, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg, specialist inom allmänmedicin.

Under de tre sista månaderna i fjol fick 152 000 personer i länet antidepressiva utskrivet, jämfört med 148 000 samma period året före. Det är en ökning med drygt tre procent, visar statistik som SVT Nyheter Stockholm begärt ut från Region Stockholm.

Samtidigt var det bara 73 000 personer som besökte psykolog via vårdcentraler i länet under 2023.

Det var dubbelt så många som fick antidepressiva utskrivet de tre sista månaderna 2023, jämfört med personer som fick psykologhjälp via vårdcentraler under hela året. Foto: SVT Design

Billigare med antidepressiva läkemedel

Sandra af Winklerfelt Hammarberg, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Liljeholmens vårdcentral i Stockholm, menar att de ökade utskrivningarna av antidepressiva läkemedel i regionen bland annat beror på kunskapsbrist.

– Delvis tror jag att läkare inte alltid vet vad de behandlar. Sedan finns det inte alltid tid på vårdcentralerna för att kunna erbjuda rätt hjälp till patienter. Vården är pressad och då är det lättare och billigare att skriva ut medicin än att sätta upp en psykologisk vårdplan, säger hon.

Djup depression kräver medicin

Att hitta rätt vårdplan för psykisk ohälsa är inte det lättaste. Behandlingsformen varierar beroende på patient.

– Psykisk ohälsa är knepigt. Det är inte som diabetes där man kan ta ett blodprov och så vet man direkt hur man ska behandla patienten. Det finns ingen exakt regelbok inom psykiatrin och det kan variera från vårdcentral till vårdcentral, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg.

Hon understryker dock att vissa personer behöver äta antidepressiva läkemedel för att överhuvudtaget kunna ta sig an psykologisk hjälp. Patienter med djup depression eller tvångssyndrom ska också behandlas med antidepressiva i första hand, enligt henne.

Därför minskar antalet personer som besöker psykolog

Att antalet personer som besökte psykolog via vårdcentraler i Region Stockholm minskade från 87 000 personer 2022 till 73 000 personer 2023 beror på att en digital psykologtjänst sa upp avtalet med regionen på grund av minskad ersättning.

Lika många stockholmare använder sig dock av tjänsten idag, men de bokförs via Region Sörmland.

Det här ändrar bara skillnaden mellan antalet personer som får antidepressiva läkemedel utskrivna och antalet personer som sökt psykologhjälp via vårdcentralen med några procentenheter.

Källa: Region Stockholm och Region Sörmland

Därför räknar regionen utskrivningarna kvartalsvis

Siffran på antalet personer som hämtat ut recept på antidepressiva läkemedel är från kvartal fyra 2023. Anledningen till att enbart titta på ett kvartal och inte ett helt år är att man då kan få en bättre uppfattning om det ungefärliga antalet patienter med en pågående behandling, eftersom en andel av patienterna kommer att hinna börja och avsluta en behandling under ett helt år.

Källa: Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm

MÅR DU DÅLIGT? HIT KAN DU SÖKA DIG

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Självmordslinjen Mind

Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället

Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska

Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst

Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdcentralen

Kontakta din vårdcentral för samtal med läkare och psykiatrin.

Skolpersonal

Om du går i skolan kan du vända dig till någon som jobbar där som kan stötta dig, eller hjälpa dig att kontakta vården.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd

Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

BUP Akuten

Finns tillgängliga dygnet runt, men med lägre bemanning på helger, för barn- och ungdomar upp till 18 år som befinner sig i ett akut psykiatriskt tillstånd. Ring 018-611 25 42.

Tjejzonen

Ätstörningschatt, öppet varje dag mellan 20:00-22:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.