Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hanna Larsson berätta om sina erfarenheter av antidepressiva och patienter som vittnar om att de erbjuds läkemedel innan psykologhjälp. Foto: Sofia Tervonen/SVT

1 000 unika vittnesmål – hon kämpar för en rättvis psykiatrisk vård för unga

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Larsson var bara 13 år när hon för första gången fick antidepressiva läkemedel utskrivet. Idag driver hon föreningen Psynlighet och hemsidan Opsynliga, där 1 000 personer runt om i landet vittnar om en orättvis psykiatrisk vård.

När Hanna Larsson är 13 år påbörjar hon en behandling för sin dåvarande ätstörning. Syftet med behandlingen är att hon ska gå upp i vikt, något som leder till en enorm ångest hos henne.

Läkaren på barnpsykiatrin skriver ut antidepressiva mot ångesten men erbjuder inte någon psykologisk hjälp. Det är något som blir allt vanligare, visar SVT Nyheter Stockholms granskning.

Åt flera antidepressiva läkemedel

Det är först ett år senare som Hanna erbjuds psykologisk hjälp, men då är det enligt henne redan för sent.

– Det sorgliga var att jag redan hade hunnit bli såpass sjuk att jag rent psykiskt inte kunde ta emot den psykologiska behandlingen, säger Hanna.

När hon fyller 17 äter hon tre olika antidepressiva läkemedel, samt antipsykotiska och ångestdämpande läkemedel.

Vill förbättra den psykiatriska vården

Idag är Hanna Larsson 25 år och studerar sin tredje sista termin på läkarlinjen i Stockholm. Hon är även frisk sedan en tid tillbaka.

Vid sidan av studierna driver hon föreningen Psynlighet och hemsidan Opsynliga, som jobbar för att vara en brygga mellan patienter och makthavare. Via hemsidan har hon samlat 1 000 vittnesmål om den psykiatriska vården i landet.

– Vi tror att patienterna vet vad som fungerar bra eller dåligt inom psykiatrin. Det finns en stor frustration bland de som skriver till oss på vår hemsida. Många vittnar om att de tvingas äta medicin innan de ens blir erbjuden psykologisk hjälp.

Viktigt med psykofarmaka som verktyg

Hon understryker dock att psykofarmaka är viktigt och livsförändrande för många, men hon tycker att det borde finnas ett bättre psykiatriskt stöd från vården.

– Det är viktigt att psykofarmaka finns som ett verktyg, men vi måste också använda det som just det och inte enbart som en behandlingsmetod i sig.

Mår du dåligt? Hit kan du söka dig

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Självmordslinjen Mind

Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället

Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska

Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst

Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdcentralen

Kontakta din vårdcentral för samtal med läkare och psykiatrin.

Skolpersonal

Om du går i skolan kan du vända dig till någon som jobbar där som kan stötta dig, eller hjälpa dig att kontakta vården.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd

Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

BUP Akuten

Finns tillgängliga dygnet runt, men med lägre bemanning på helger, för barn- och ungdomar upp till 18 år som befinner sig i ett akut psykiatriskt tillstånd. Ring 018-611 25 42.

Tjejzonen

Ätstörningschatt, öppet varje dag mellan 20:00-22:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.