Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser politikerna på att fler personer fick antidepressiva utskrivet, men bara hälften sökte eller erbjöds psykologhjälp förra året? Hör svaren i videon. Foto: SVT

Miljonsmäll för skattebetalare – sedan digital psykologtjänst lämnat Region Stockholm

Publicerad

Det blir flera miljoner kronor dyrare för skattebetalarna när patienter i Region Stockholm söker psykologhjälp via ett annat län. Skattesmällen kommer efter att en digital psykologtjänst sagt upp avtalet med regionen.

Fler får antidepressiva läkemedel utskrivna i Stockholms län, samtidigt som bara hälften söker eller erbjuds psykologhjälp på vårdcentraler, visar SVT Nyheter Stockholms granskning.

Billigare att skriva ut antidepressiva

Läkare och patienter som SVT pratat med upplever att det inte alltid finns tillräckligt med tid, resurser eller kunskap inom psykiatrin för att kunna sätta upp en psykologisk vårdplan.

– Jag ser såklart allvarligt på detta och det är absolut något vi i sådana fall måste titta närmare på, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), psykiatriutskottets ordförande i Region Stockholm.

Miljoner dyrare efter att psykologtjänst lämnat

Samtidigt visar siffror som SVT Nyheter Stockholm tagit del av att Region Stockholm betalar mer för digitala psykologbesök, efter att psykologtjänsten Mindler sa upp avtalet med regionen i maj 2023. Företaget tecknade ett nytt avtal med Region Sörmland efter att Region Stockholm sänkt ersättningen per besök från 425 till 100 kronor.

Stockholmarna kan fortfarande söka psykologhjälp via den digitala tjänsten men besöken bokförs i Region Sörmland. Efter att Mindler bytt region ökar alltså kostnaden för Region Stockholm. Det sista halvåret 2023 betalade regionen nästan sex miljoner kronor mer till Mindler än samma period året före.

Krävs lagändring på riksnivå

Det är något fler stockholmare som använder sig av tjänsten, men ökningen beror framför allt på att utomlänsersättningen är dyrare än om vårdgivaren haft kvar avtalet med Region Stockholm.

– Vi kan tyvärr inte påverka utomlänssystemet. Där måste det ske en lagförändring på riksdagsnivå för att kunna förändra det, säger Sandra Ivanovic Rubin.

I ett mejl till SVT skriver Mindlers kommunikationsansvarig Amalie Angelskår:

”Vi ser idag en stor risk att vårdcentraler i Stockholm prioriterar bort dessa besök av ekonomiska skäl och att tillgången till psykologer därför minskar. Medan den överförskrivning av antidepressiva medel, som redan är ett stort problem, fortsätter att öka.”

Det var dubbelt så många som fick antidepressiva utskrivet de tre sista månaderna 2023, jämfört med personer som fick psykologhjälp via vårdcentraler under hela året. Foto: SVT Design

Region Stockholms betalning till Mindler

Betalning till Mindler juli-december:

2023: 25,5 miljoner kronor

2022: 19,8 miljoner kronor

2021: 10,8 miljoner kronor

Antalet personer som sökt psykologhjälp via Mindler juli-december:

2023: 23 214 personer

2022: 20 476 personer

2021: 12 334 personer

Källa: Region Stockholm och Region Sörmland

Det här innebär utomlänsersättningen för digital vård

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tagit fram rekommendationer till regionerna om gemensamma utomlänsersättningar för digitala vårdkontakter. Regionerna fakturerar varandra för den vård som sker i andra regioner.

Sedan 2019 gäller följande rekommendationer:

  • 500 kronor för digital läkarkontakt.
  • 425 kronor för digital kontakt med psykolog, kurator eller psykoterapeut.
  • 275 kronor för digital kontakt med annan sjukvårdspersonal.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner, SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.