Containrar kan bli större Foto: SVT

Containrarna i Värmdö ska bli större

Publicerad

Alfred Endl 90 år, och de andra pensionärerna på Gustavsgården kan få dubbelt så stor boendeyta. Det beslutades efter ett extra sammanträde med vård- och omsorgsnämnden i Värmdö kommun igår. 

– Det känns som ett fängelse. Man ligger och tittar upp i taket och tänker: ”Vad har jag gjort för att få sitta här?”, sa Alfred Endle till SVT Nyheter Stockholm när vi mötte honom i hans tillfälliga container för en månad sen.  

Nyheten väckte stor uppmärksamhet och snart lovade de styrande politikerna i Värmdö kommun att de äldre skulle få flytta tillbaka tidigare än beräknat, dessutom skulle de kompenseras med gratis hyra och mat.

LÄS MER: Politiker lovar kortare tid i containrar

Alfred Endle 90 år tittar ut genom containerns fönster Foto: SVT

Containrarna byggs ut

Igår togs ytterligare beslut i containerfrågan. De tillfälliga boendena vid Gustavsgården ska bli större. 

– De boende ska få möjlighet att ta ställning till om de vill ha större boende, att de ska kunna byggas ut, och att man ska få möjlighet att stoppa in ett kök, säger oppositionspolitiker Mikael Lindström (S) 

– Med de här åtgärderna hoppas vi att de berörda ska få acceptabla levnadsförhållanden under återstående renoveringstid, sa Henrik Paulsen (S) på Kommunfullmäktigemötet igår kväll. 

Enligt Mikael Lindström (S) så beslutades det även att de färdigrenoverade bostäderna ska installeras med kokmöjligheter. Något som inte fanns med i ursprungsförslaget.

– Kritiken i medierna är allvarlig och det skämmer ut Värmdö, sa Henrik Paulsen (S) under onsdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.