Därför fick Hans-Olov inte den hjälp han behövde

Uppdaterad
Publicerad

Hans-Olov föll mellan vårdens stolar på grund av sin dubbla problematik med missbruk och psykisk sjukdom. Om det inte varit för sin case manager vet han inte vad som hade hänt.

Hans-Olov är bipolär. Det betyder bland annat att han växlar mellan att vara jätteglad och djupt deprimerad.

Han vill vara anonym, men berättar att han inte fått sin diagnos för två år sedan när han åkte in på ett behandlingshem för alkoholmissbruk. Där blev han manisk och konspiratorisk när läkaren plötsligt drog ned på den medicin som fungerat i tio år.

”Jag tror det stod plötslig död”

– Jag läste på bipackssedeln och jag tror att det stod ”plötslig död” och massa konstiga saker, säger Hans-Olov och skrattar.

– Jag sa till mig själv att det här skulle min läkare aldrig skriva ut till mig.

Hans slutade att ta sin medicin och blev ännu mer manisk.

– Jag gick till systemet och köpte några öl. Det var inte så många och jag hade inte druckit på tre månader. Jag satte mig på centralen och började dricka. Då kom ju vakterna, säger Hans-Olov.

Kastar ut honom

De kastar ut honom. Men eftersom Hans-Olov är manisk tycker han att allting är toppen. Han går in igen – dricker – och blir utkastad igen. Men det är bara början på en lång ond spiral. 30-40 polisrapporter om Hans-Olov rasade in till socialen under 6 månader. Hans-Olov sov på gatan, stal och inbillade sig att universums minsta enheter höll på att ta över. Så varför var det ingen som hjälpte honom?

LÄS MER: Stockholm stad satsar mer på bevisad metod, men räcker det?

– Jag sammanställde allt det här och skickade upp till psykiatrin hela tiden, säger Erik Lindqvist på socialkontoret i Östermalms stadsdelsnämnd. Han jobbar som case manager och försökte se till att Hans-Olov fick vård och hjälp.

Lät honom gå

Men psykiatrin lät Hans-Olov gå så fort han kommit in. Bland annat eftersom sjukdomen gjorde att han inte ville ha hjälp. Han var ju jätteglad och trots att han med två undantag var nykter efter att ha blivit manisk skickades han ibland vidare med hänvisning till att han var berusad.

SVT har tidigare visat hur personer med en historia av både missbruk och psykiska problem ofta faller mellan vårdens stolar.

Case managers som samordnar vården kring en sådan patient är det enda som bevisats fungera i svåra fall. Ändå är det stor brist på kollegor i kommunen enligt Erik Lindqvist.

Vet inte vad som hade hänt

För Hans-Olov var det ändå Erik Lindqvist som blev räddningen till slut. Utan sin case manager vet han inte vad som hade hänt.

– Förr eller senare råkar de maniska ut för en depression. Det är up and down. Så förmodligen hade jag fått en riktig depression och hur man klarar sig då, det vet inte jag, säger Hans-Olov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.